Nemzetközi gazdaság

Nem lesz többé kutyahús az étlapokon, döntött a dél-koreai kormány

Évek óta tartó kérdés Dél-Koreában a kutyahús forgalmazásának kérdése, most viszont egyértelmű döntés született arról, hogy megtiltják a kutyák húsipari tenyésztését, levágását és forgalmazását.

A dél-koreai parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a kutyák levágását és húsuk forgalmazását, ezzel véget vetve az elmúlt évtizedekben egyre népszerűtlenebb hagyománynak. A törvényjavaslat értelmében tilos a kutyák húsipari tenyésztése vagy levágása, valamint a kutyahús forgalmazása is. 

Dogs look out from a cage at a dog farm during a rescue event, involving the closure of the farm organised by the Humane Society International (HSI), in Hongseong on February 13, 2019. This farm is a combined dog meat and puppy mill business with almost 200 dogs and puppies on site. HSI provides a solution to help dog meat farmers give up their business as a growing number of South Koreans oppose the cruelty of the dog meat industry. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Fotó: AFP

A kutyahús-feldolgozókra legfeljebb három év börtönbüntetést vagy 30 millió von (7,5 millió forint) összegig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Azok, akik a húsukért tenyésztenek vagy forgalmaznak kutyákat, legfeljebb két év szabadságvesztésre vagy 20 millió von (5 millió forint) pénzbírságra számíthatnak.

A törvényt 208 igen szavazattal, két tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadták el. A javasolt jogszabály három év türelmi idő után fog életbe lépni, így 2027-ig a tenyésztőknek és a forgalmazóknak lehetőségük van átállni más tevékenységre.

A kutyahús tradicionális fogásnak számít a Koreai-félszigeten, sokan jól megélnek belőle. Épp ezért a kutyákat húsukért tenyésztő gazdák és vendéglátóipari egységek már többször tüntettek a jogszabályjavaslat megszavazása ellen, mivel azzal elvennék tőlük a megélhetési forrásukat, és csökkentenék a fogyasztók ételkínálatát is. Többek között ezért lesz a három év türelmi idő.

A kutyafarmoknak, a forgalmazóknak és a kutyahúst kínáló éttermeknek jelenteniük kell vállalkozásaikat a regionális önkormányzatoknál. Továbbá a törvény támogatási intézkedéseket is tartalmaz, hogy segítse az önkormányzatokat az ilyen jellegű vállalkozások bezáratásában. A tavalyi hivatalos statisztikák szerint mintegy 1150 kutyatelep, 34 hentesüzlet, 219 forgalmazó és körülbelül 1600 étterem működik országszerte, amely kutyahússal is foglalkozik.

A kormányzó Népi Erő Párt (PPP) és az ellenzéki Koreai Demokrata Párt közösen már múlt év végén szorgalmazta a kutyaevést tiltó jogszabály beterjesztését. Akkor a törvényjavaslatról értesült tenyésztők és feldolgozók azzal fenyegették meg a kormányt, hogy szabadon engednek kétmillió kutyát az elnöki hivatal közelében.

Jun Szogjol dél-koreai elnök és felesége a korábbiakban többször is nyíltan kifejezték ellenérzésüket a kutyahús fogyasztásával kapcsolatban.

A kutyahús fogyasztása az utóbbi évtizedekben drámai mértékben visszaesett, aminek egyik fő oka a hagyomány nemzetközi elítélése. Másfelől a dél-koreai fiatalok már inkább házi kedvencként tekintenek a kutyákra, nem pedig élelmiszerként, így a kutyahúsból készült ételek már csak az idősebb korosztály körében elterjedtek.

Majdnem ezer macskát mentettek meg a vágóhídtól Kínában

Európában elképzelhetetlen a macskahús fogyasztása, de a világ más részein nem mindenhol idegenkednek tőle.

 

 

kutyahús kutya Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek