A vörös-tengeri feszültségek ellenére is kitart tervezett árcsökkentései mellett az IKEA – jelentette be a svéd áruház vezetése hétfőn a davosi világgazdasági fórumon.

Grancia,,Switzerland,-,18th,March,2021,:,Ikea,(ingvar,Kamprad
Elkötelezett árcsökkentési törekvései mellett az IKEA.
Fotó: Shutterstock

Jesper Brodin, a többek közt a legtöbb IKEA áruházat is soraiban tudó Ingka csoport vezérigazgatója a fórumon a Reuters hírügynökségnek kiemelte:

Elhivatottak vagyunk áraink csökkentése mellett, hogy ezzel is kedvezzünk vásárlóinknak. Az idei év nem a profitmarzsaink növeléséről, hanem a vevőink támogatásáról kell, hogy szóljon.

A csoport a szeptember és november közti időszakban több mint egymilliárd eurót fektetett árcsökkentési törekvéseibe, melyeket azonban az idén is folytatni kíván – emelte ki a cég vezetése.

Az IKEA anyavállalata annak ellenére tart ki árcsökkentési törekvései mellett, hogy a jemeni húszi lázadók támadásai miatt jelentősen megnövekedtek a szállítási idők, illetve költségek is a Vörös-tengeren, mivel a kockázat megugrása miatt a teherhajóknak hosszabb és drágább alternatív útvonalakat kell igénybe vegyenek a biztonság érdekében.

A húszi támadások nemcsak a vállalati profitokra, de a már-már javulásnak indult inflációs környezetre is negatívan hatnak az árak globális és átfogó felhajtásán keresztül.

Az árcsökkentési törekvéseikkel kapcsolatosan az IKEA anyavállalata kiemelte: a vállalati eredményeik könnyedén romlást mutathatnak majd a kezdeményezésük miatt, de a nyereséghajhászásnál fontosabbnak tartják, hogy kedvezzenek a fogyasztóknak, ahogy csak tudnak.

A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatosan Brodin kiemelte: a cég Kínában és Indiában is terjeszkedni tervez a közeljövőben, lévén hogy eladásai az elmúlt időszakban javulást mutattak az ázsiai régióban.