Közélet

A britek készek továbbra is rendet tartani a Vörös-tengeren

Az amerikai és brit haditengerészeti összefogásra Jemen azt reagálta, hogy nem maradnak válasz nélkül a húszi lázadók ellen indított támadások. A brit védelmi miniszter kijelentette, hogy nem zárják ki a további beavatkozásokat sem.

Erőszakos bűncselekményekkel vádolta meg a Vörös-tengeren hetek óta fosztogató és már brit és amerikai hadihajókat is megtámadó jemeni húszi lázadókat Grant Shapps brit védelmi miniszter. A brit haditengerészet csütörtök este egyesítette erőit az Egyesült Államokkal, amikor megtorlásként támadásokat indított a húszik ellen, mert azok célkeresztbe vettek kulcsfontosságú nemzetközi hajózási útvonalakat.

Royal NavyFormer Royal Navy Type 23 frigates HMS Montrose (left) and HMS Monmouth, moored at Portsmouth Harbour. Picture date: Friday November 3, 2023. (Photo by Andrew Matthews/PA Images via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Shapps a Sky Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a brit kormány egyelőre kivár és meglátja mi történik a Vörös-tengeren, de 

az Egyesült Királyság nem zárja ki a további katonai akciókat sem.

Shapps arra is nemmel válaszolt, hogy tervezik-e az akció eszkalációját, majd hozzátette, hogy az Egyesült Királyság „nagyon gondosan figyelemmel kíséri a helyzetet”. 

„Nem szándékunk bevonulni Jemenbe, vagy bármi ehhez hasonló, hanem egyszerűen nagyon világos, egyértelmű üzenetet küldünk az Irán által támogatott húszi lázadóknak, hogy teljesen elfogadhatatlan a Vörös-tengeren viselkedésük ” – nyilatkozta a brit védelmi miniszter. Schapps a húszik tevékenységeit gengszterszerűnek minősítette, majd hozzátette, hogy a Vörös-tengeren nemzetközi vízi útjainak nyitva kell maradnia a nemzetközi hajózás számára, mivel ez a nemzetközi jog.

Egyre jobban aggódtunk amiatt, hogy a nemzetközi hajózást át kell irányítani, ami jelentősen növeli a szállítási költségeket

– tette hozzá a védelmi miniszter.

A jemeni fegyveres erők szóvivője egy televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy a brit és amerikai támadások „nem marad válasz nélkül és büntetlenül”. A támadásokat összekapcsolta az Izrael és a Hamász között zajló háborúval, mondván, ez nem fogja visszatartani a palesztinok támogatását. Csütörtökön az iráni állami tulajdonú Tasnim hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni haditengerészet foglalta el az amerikai olajszállító tartályhajót, ami szintén betudható egy válaszcsapásként. 

 

egyesült királyság izraeli háború Vörös-tenger jemen húszik
Kapcsolódó cikkek