Extra

Meghátrált a macskatartók előtt Szingapúr, visszavonják a tilalmat

Bár a macskákat ez aligha érdekli, legálissá válhat státuszuk a városállamban, visszavonhatják a macskatartásra vonatkozó tilalmat. A jelenlegi szabályok szerint a macskatartókat akár 4 ezer szingapúri dolláros (több mint 1 millió forint) bírsággal is sújthatják. A tilalom ugyan csak a HDB lakásokra vonatkozott, ám a városállam lakosságának 80 százaléka ilyen otthonokban él.

Szingapúr azt tervezi, hogy visszavonja a macskatartásra vonatkozó tilalmat, mely a város állami építésű panelházaira vonatkozik, melyek a Lakásügyi és Fejlesztési Tanács (HDB) fennhatósága alá tartoznak. A jelenlegi szabályok szerint a macskatartókat akár 4 ezer szingapúri dolláros (több mint 1 millió forint) bírsággal és macskájuk elkobzásával is sújthatnak.

A tilalom ugyan csak a HDB lakásokra vonatkozik, ám a városállam lakosságának 80 százaléka ilyen otthonokban él. Ezek az állami építésű emeletes házakban található lakások 99 évre vásárolhatók meg az arra jogosult állampolgárok által, aminek köszönhetően Szingapúrban az egyik legmagasabb a lakástulajdonosok aránya. Ám ez a tulajdon – amellett, hogy inkább csak tartós bérlet – számos megkötéssel jár, így ezekben a lakásokban macskát sem lehet tartani, de kutyákból is csak egy lehet lakásonként, és azokból is csak bizonyos fajtákat.

A,Cute,Fluffy,White,Kitten,Lies,On,The,Floor,And
Fotó: Elena Medoks

Noha a macskatilalmat ritkán hajtják végre, az szomszédok közötti vitákban okozhat gondot, mint ahogy az is, hogy hivatalosan ezek a macskák nem is léteznek. Ez ugyan a házi kedvenceket aligha zavarja, a gazdáik például kisállatbiztosítást nem tudni kötni rájuk – olvasható a South China Morning Post írásában.

A macskák tartása a HDB lakásokban egyébként egészen addig legális volt, amíg az ország törvényhozása nem módosította 1989-ben a lakhatási törvényt. A HDB honlapján a tilalmat azzal indokolja, hogy a macskákat nehéz a lakás falai közé szorítani, így a háziállatok könnyen hullathatják szőrüket, vagy végezhetik dolgukat közterületen, ráadásul nyávogásuk a szomszédokat is zavarhatja.

Az nem világos, hogy a szabályok szeretetéről ismert városállam mikor döntött úgy, hogy mégis engedélyezi a macskatartást, ám 

a fordulópontot egy 2022-es hivatalos felmérés jelenthette, mely szerint 10-ből 9-en támogatták a macskák legalizálását. 

A hatóságok most arról kérdezik az embereket, hogy mi kerüljön a javasolt macskatartási keretrendszerbe.

A tervek szerint két macskát lehetne tartani lakásonként, melyeket kötelező lenne csipeltetni, ahogy az ablakokat is védőhálóval kellene ellátni, hogy a macskák ki ne essenek. Állatjóléti csoportok szerint azonban ennél is tovább kéne menni, így kötelezővé kéne tenni az állatok sterilizálását és büntetni kellene a felelőtlen macskatartókat.

 

macskatartás macska Szingapúr háziállat
Kapcsolódó cikkek