A magyar háztartásokban élő több millió kisállat esetleges betegségének gyógykezelése jelentős kiadással járhat, nem beszélve arról, ha esetleg a kisállatok okoznak problémát. Az ilyen esetekre is van biztosítás – derült ki a Netrisk közleményéből. Ebben ismertették, hogy július és szeptember közepe között a megkötött lakásbiztosítások 10 százalékánál kértek kisállatokra szóló kiegészítő szolgáltatást.

Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A kutyákra és macskákra köthető utasbiztosítások száma pedig 28 százalékkal nőtt.

Magyarországon nagyon sok háztartásban él kisállat, legyen szó például kutyákról, macskákról. Lényegében minden második magyar háztartásban van kutya, azaz 50,41 százalékos a kutyások aránya. A kisállatok orvosi ellátása vagy egy műtét jelentős, akár több tízezres vagy akár százezres kiadással járhat. Ahogy az általuk közvetve okozott kár is tetemes lehet.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója ismertette, hogy alapvetően kétféle, kisállatokat érintő biztosítás van a piacon. Az egyik a sima konstrukció, amely az érintett kisállat betegsége, balesete miatti orvosi költségekre szól. Ennek feltétel az, hogy a kisállatnak legyen megfelelő mikrochipje, valamint az állatorvosnak rögzítenie kell az állat adatait elektronikus nyilvántartásban. A másik a kutyatartói felelősségbiztosítás, amely olyan esetekre nyújthat fedezetet, ha a kutya megharap valakit, vagy épp kiszalad az útra, ezzel pedig balesetet okoz, ami jelentős kárral járhat az érintett autókban.

A biztosítás-összehasonlító portál adatai alapján a hazánkban megkötött lakásbiztosítások 10 százaléka tartalmazott kisállatos kiegészítőt.

Egy szerződésben átlagosan 1,4, azaz több mint egy kisállat volt megjelölve. A kutyatartói felelősségbiztosítást kötők harmada kért kisállatbiztosítást is. A megkötött kisállatbiztosítások száma 57 százalékkal nőtt, a kutyatartói felelősségbiztosítások száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest azonos szinten maradt.

Ráadásul ma már az utazásoknál is kaphatnak ilyen védelmet a kutyák, macskák, és akár a görények is. A kisállatokra szóló utasbiztosítások balesetekre, betegségekre szólnak.

Ezeknek a díja napi 450 forint, ami eltörpül ahhoz képest, amennyibe egy kisállat kezelése kerülhet külföldön.

Ezzel is magyarázható, hogy a kérdéses időszakban – július és szeptember közepe között – az egy évvel korábbihoz képest 28 százalékkal nőtt a kisállatos utasbiztosítások száma.