Extra

Az űrből akkumulátoreső hullhat Európára

A valaha volt legnagyobb űrszemét közeledik a Föld felé.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) által három év alatt kitermelt űrtörmelék közeledik megállíthatatlanul a Föld irányába. A NASA szerint 

az űrszemét egy nagy mennyiségű akkumulátorhulladék, amely majd elég a légkörben. Az akkumulátorokból álló blokk több éve vált le az űrállomásról.

Space,Debris,Around,Planet,Earth
Fotó: Shutterstock

A Bild cikke szerint az illetékes német Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium csütörtökön bejelentette, az akkumulátorhulladék várhatóan pénteken éri el a Földet. 

„Az objektum egy akkumulátorcsomag, amelyet 2021. március 21-én választottak el az ISS Nemzetközi Űrállomástól. Az objektum teljes mérete 4×2×1,5 méter, tömege pedig 2600 kilogramm” – fogalmazott a minisztérium. A portál információi szerint 

várhatóan több száz darabra fog szétesni az akkumulátorblokk – de ezek egyes esetekben így is több kilogrammot is kitehetnek. 

Nem világos, hogy pontosan hol csapódhatnak be a töredékek. Németországban a számítások szerint egy 35 kilométer széles folyosó lehet érintett, amely a Ruhr-vidéktől az országon át Cottbusig húzódik.

 

akkumlátor űrszemét Nemzetközi Űrállomás
Kapcsolódó cikkek