Az Oscar-gála legnagyobb nyertese az Oppenheimer című történelmi dráma volt, most kiderült, mennyi pénzt keresett a film rendezője, Christopher Nolan. 

96th Oscars Academy Awards - Press Room
Két díjat is átvehetett a rendező a hétfő hajnali gálán.
Fotó: AFP

Az amerikai tudós, J. Robert Oppenheimer életét és az atombomba megalkotásában játszott szerepét bemutató filmért Nolan közel 100 millió dollárt (36,5 milliárd forint) kapott – írta a Variety.

Ez az összeg tulajdonképpen

  • a fizetés,
  • a hátsó kompenzáció,
  • a részesedés,
  • a bevételek növekedésének
  • és a két Oscar-díjért járó bónusz

kombinációját jelenti.

A Universal film – amely összesen hét Oscar-díjat kapott, köztük Cillian Murphy színésznek és Robert Downey Jr. mellékszereplőnek járó trófeákat – 100 millió dolláros költségvetésből készült.

Az Oscar-díj története: rekordok, pofonosztás, magyar sikerek

Vasárnap este – magyar idő szerint hétfőn hajnalban – 96. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat. A látványtervezői kategóriában Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért. Íme az Oscar-díj története.

Július 19-i bemutatása után, amit a filmvilág ezentúl már Barbenheimerként fog hívni, a film 958 millió dollárt keresett világszerte, ami óriási összeg az „Oppenheimer” R besorolását és a háromórás játékidejét tekintve.

Nolan még ezek után is kaphat fizetési csekket, mert ha az Oppenheimer eléri az 1 milliárd dolláros bevételt, újabb milliókat kaphat a rendező. Ráadásul ha a filmet eladják egy streamingszolgáltatónak, szintén növeli a bevételeit.