A fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségért küzdő Salva Vita Alapítványt Dávid Andrea álmodta meg 1993-ban. Ekkor még a megváltozott munkaképességű emberek töredéke állt foglalkoztatásban, azonban ez az arány mára sokat javult.  A Salva Vita tevékenységét most külföldön is elismerték: az alapítvány munkatársai Bécsben egyedüli magyar szervezetként vehették át a Zero Project Award 2024 elismerést a 18–29 éves fiatalok integrációját segítő programjukért.

Pretty,Woman,Gardener,Wearing,Apron,Teaching,Young,Man,Employee,With
Fotó: Shutterstock

„Láttam a problémát és már nem mehettem el mellette. Fontos volt számomra, hogy minden embernek meglegyen a lehetősége a munkavállalásra és az önálló életvitelre, függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie” – emlékszik vissza az alapító, Dávid Andrea.

Észrevehetően nőtt a foglalkoztatási ráta

A megváltozott munkaképességű emberek körében a foglalkoztatási ráta mára meghaladta a 40 százalékos szintet. Ez azt jelenti, hogy a 15–64 év közötti, fogyatékossággal élő emberek közül 140-150 ezer ember áll alkalmazásban, és tartja fenn önmagát és családját. Mivel Magyarországon évek óta munkaerőhiányos állapot áll fenn, megváltozott munkaképességű honfitársaink a fontos tartalékát jelentik.

Az alapítvány segít az önéletrajz írásban és az állásinterjúra való felkészülésben, próbainterjú szervezésében, de akár az alapvető word és excel ismeretek elsajátításában is. Akiknek szüksége van rá, elkísérik az állásinterjúra, segítik a munkahelyi beilleszkedést és a feladatok betanulását. A szervezet nemcsak a munkavállalókat, hanem a munkáltatókat is támogatja a fogyatékossággal élő munkavállalók felvételében, beilleszkedésében, személetformáló szerepet vállalva.

Young,Woman,In,Wheelchair,And,Colleagues,At,Workplace
Fotó: Shutterstock

Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 30 évben közel 2300 megváltozott munkaképességű embert támogattunk a munkavállalásban, és több mint 1500 magyarországi vállalkozásnak segítettünk tehetséges kollégákat találni

– mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, aki 2006 óta dolgozik a szervezetnél.

Az elmúlt 30 év alatt a Salva Vita Alapítvány számos elismerésben részesült. Legfrissebb díjuk: 2023 decemberében egyedüli magyar szervezetként elnyerték a Zero Project Award 2024 elismerést, amelyet olyan szervezeteknek ítélnek oda, amelyek elkötelezettek a fogyatékossággal élő személyek támogatásában. A díjra 97 országból 523 pályázat érkezett, ebből 77 részesült az elismerésben, köztük a Salva Vita Alapítvány LIKE programja.

Újabb 10 ezer fővel csökkent a munkát keresők száma

Éves alapon 4 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy 2010 februárjában a regisztrált álláskeresők száma 659 ezer főt ért el, számuk a Gyurcsány-korszakhoz képest több mint 420 ezerrel csökkent.