A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján több mint három évtizedes rekord dőlt meg a februári hónapok tekintetében, ugyanis még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2024 februárjában.

Carpentry in Tübingen
Egyre többen helyezkednek el a munkaerőpiacon.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az év második hónapjában a regiszterben mindösszesen 235,4 ezer fő szerepelt, ami közel 10 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához képest, azaz éves alapon 4 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap.

Hozzátette: 2010 februárjában a regisztrált álláskeresők száma 659 ezer főt ért el, számuk a Gyurcsány-korszakhoz képest tehát több mint 420 ezerrel csökkent.

Az sikeres visszaszorítását követően a kormány célja a helyreállítása, a dinamikus 4 százalék körüli GDP-bővülés elérése. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát és elsősorban a 300 ezerre tehető hazai munkaerő-tartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.

Ez utóbbit fogja segíteni a GINOP Plusz program 460 milliárd forintos forrása is.

Emellett a kormány további célzott intézkedésekkel segíti az álláskeresők számának csökkentését, ezzel párhuzamosan pedig az aktivitás és a foglalkoztatottság emelkedését. Ennek érdekében a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítését célzó gépjárművezetői képzési programra mától lehet pályázni. Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint GKI-igazolványt.

A program nemcsak a jogosítvány megszerzését segíti, hanem az elhelyezkedést is, a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. szakemberei végigkísérik a támogatottakat nemcsak a képzés, de az azt követő munkavállalás során is.

Belső tartalékokból is elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon - Podcast

Elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon a vendégmunkások bevonása nélkül, mondta a Világgazdaság podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.