A ma érkezett hidegfront hatására többfelé számíthatunk csapadékra, erős, a front mögött viharos széllökésekre is. A HungaroMet előrejelzése szerint kelet, délkelet felé csökken a csapadék esélye, a Dél-Alföldön érdemi mennyiség már nem is valószínű, pedig leginkább ott hiányzik a földből a leginkább a nedvesség.

Raining,Sky,Over,The,City.,Cloudy,Sky,Atmosphere.,Natural,Weather
Délutánra beborul az ég / Fotó: Shutterstock

A kezdeti változóan felhős időt késő délutántól átmenetileg mindenütt beboruló égbolt váltja. Vasárnap csökken a felhőzet és a gomolyfelhők mellett általában többórás napsütésre számíthatunk. Késő délutántól reggelig frontális csapadékzóna vonul fölöttünk esővel, záporral, helyenként zivatarral is, holnap szórványosan fordulhat elő záporos csapadék. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, majd estétől az északnyugatira, északira forduló szelet főleg a Dunántúlon, valamint éjszaka a Bodrogközben kísérhetik viharos lökések. Vasárnap már csak záporok, zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős, viharos lökések. A 3 és 8 Celsius fok közötti éjszakai hőmérséklet után vasárnap napközben 12-13 fokra melegszik fel a levegő.

A Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai összefoglalója szerint kettős fronthatás terheli a szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint 

a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet.

Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív- és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet az agyvérzésre való hajlam, és növekszik a szívinfarktus, illetve a stroke veszélye.

Húsvétra beköszönt a nyár Magyarországon

Folytatódik az átlagnál melegebb időjárás az elkövetkező hetek során is.