A japán meteorológiai hivatal szerint 80 százalékos a valószínűsége, hogy az El Nino-jelenség tavasszal véget ér az északi féltekén.

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - MARCH 19: Adults, young people and children are trying their best to endure the intense heat. The next few days of March 2024 are expected to be marked by intense heat in various regions of the country, with areas expected to be at least 5°C above the monthly average. Global phenomena such as El Nino and climate change are behind this, but it also involves a process called the 'heat dome'. Also known as a heat bubble or heat wave, the phenomenon is marked by the trapping of a large mass of hot air in a particular region, which acts as a 'lid' on the atmosphere, preventing the arrival of cold fronts or rain and causing thermometers to rise dramatically. According to the National Meteorological Institute (Inmet), the forecast indicates that this system will act over the center-south of Brazil (South, Southeast and Center-West) throughout this week, and may extend a little until the weekend. ,Brazil, on March 19, 2024. Fabio Teixeira / Anadolu (Photo by FABIO TEIXEIRA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Viszlát, El Nino! Hol vagy már, La Nina? / Fotó: Fabio Teixeira / Anadolu / AFP

 

Mi az az El Nino?

Az El Nino-jelenség hatására a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is.

A Meteorológiai Világszervezet tavaly év végén kiadott közleménye is nagyon valószínűnek tartotta, hogy az El Nino a télen éri el intenzitásának csúcspontját, 

a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség 2024 áprilisáig tartó folytatására pedig 90 százalékos valószínűséget mondott.

fenyegeti Európát

A világnak, benne még a kifejezetten jó helyzetű Európának is, fel kell készülnie az élelmiszer-ellátás akadályaira.

A szakértők szerint – figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket – 

az El Nino fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Nina-epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla 

– állt a világszervezet tavalyi jelentésében.

Az klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) korábbi jelentése szerint az 1850-től vezetett globális feljegyzések azt mutatják, hogy 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino-jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.