BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
10 June 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: 10.06.2024, Stuttgart: Football: European Championship, "Stadium Open Media Days". View into the stadium. The stadium in Stuttgart is being prepared for the European Football Championship. Press representatives were able to visit the stadium at an Open Media Day. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Foci-Eb 2024: A Mercedes hazájában is pályára lép a magyar válogatott

A Szoboszlai Dominik vezette nemzeti tizenegy 60 ezer néző előtt Stuttgartban két meccset is játszik.

A kölni debütálás után délebbre veszi az irányt a magyar válogatott, ugyanis június 19-én a házigazda Németország ellen, majd néhány nappal később a Skót válogatott ellen is a baden-württenbergi városban lépnek pályára. Ugyan ezek a meccsek még messze vannak, de 

az időjárás-előrejelzés változatlanul csapadékos időt ígér. 

Ami biztos, hogy az itthoni hőhullámnál hűvösebb lesz, ami nagy valószínűség szerint a csapatok számára alapvetően jó hír.  

10 June 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: 10.06.2024, Stuttgart: Football: European Championship, "Stadium Open Media Days". View into the stadium. The stadium in Stuttgart is being prepared for the European Football Championship. Press representatives were able to visit the stadium at an Open Media Day. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Mercedes-Benz aréna / Fotó: AFP

 

Az aréna

Stuttgart a magyarok számára leginkább a minőségi autóiparáról lehet ismert. 

A nagyjából 600 ezres városban van a Mercedes-Benz központja, a patinás autógyártó a stadion névadó szponzora is.

1933-ban építették a Mercedes-Benz arénát, amely a VfB Stuttgart otthona. A városi csapat a Bundesligában játszik, érdekesség, hogy a VFB 47 ezer tagjával Németország legnagyobb sportklubja. Emellett a Bundesliga örökös tabelláján az ötödik helyet foglalja el.

Közeli helyeken…

A magyar válogatott meccseire pillanatok alatt elfogytak a jegyek, hiába akartak tömegek kimenni az összecsapásokra. Ugyanakkor 

azok a rajongók jártak a legjobban, akik Stuttgartba kaptak jegyet, ugyanis a délnémet város legalább kétórányi autózással közelebb van, mint Köln.

Stuttgartba – a pihenőidőket nem számolva – nagyjából kilenc óra alatt ki lehet érni. Persze ez az idő megnyúlik a határellenőrzések miatt, mostanra tisztázódott, hogy a német hatóságok a személyautókat is ellenőrizni fogják a torna ideje alatt. Az út Münchent is érinti, ahol mindenképpen érdemes megállni és megkóstolni a helyi söröket, nem mintha Stuttgartban nem lennének megfelelő nedűk…

Germany, Bade Wurtemberg, Stuttgart, Schlossplatz (Castle Square), Jubiläumssäule (Jubilee column) and Neues Schloss (new castle) in background (Photo by MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: AFP

 

Kész metropolisz

Stuttgart a hatodik legnagyobb város Németországban,

közigazgatási határán belül valamivel több, mint 600 ezren laknak, de több mint 5 millióan élnek az agglomerációban,

 a környék Németország legnagyobb, szinte egybefüggően lakott része. A város és térsége a GDP alapján folyamatosan Európa húsz legfejlettebb régiója között van. Ez érthető is, ugyanis a Mercedes mellett a Porsche, a Bosch, és a Daimler AG székhelye is itt van. 
Bár az egyik legnagyobb török kisebbség Kölnben él, Stuttgartban is sok a bevándorló. Már az ezredfordulón is lakóinak 40 százaléka és az öt év alatti gyerekek több mint fele külföldről származott. Reptere Németország hatodik legforgalmasabb légikikötője.

Four matches in the group stage of the 2024 European Football Championship will be played in the Mercedes Benz Stadium of Bundesliga football club VFB Stuttgart. A quarter-final for the Euro 2024 will also take place here.ANP/ Hollandse Hoogte/ Aerovista Luchtfotografie netherlands out - belgium out (Photo by aerovista luchtfotografie / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: AFP

 

Régi gyökerek

A város legalább olyan régi gyökerekkel rendelkezik, mint amennyire modern iparágak otthona. Fontos mezőgazdasági terület volt a Neckar-völgye már a Krisztus előtti időkben is, a Római Birodalom Kr. u. 83 környékén meghódította a területet, akkor vált Stuttgart regionális központtá. A mai Stuttgart alapjait a 10. században rakták le, 1806-tól a Württembergi Királyság központja volt. 

A második világháborúban a város súlyos rombolást szenvedett el, a szövetségesek pusztító légitámadásokat mértek a városra és annak – már akkor is jelentős – gépjárműgyárára. 

A világháború után azonban hamar újjáépítették, és ipari, illetve kulturális központtá vált, ahol egyetem is működik. Érdekesség, hogy a város újjáépítésekor a törmeléket a Birkenkopf nevű hegyre hordták, amely ennek következtében 42 métert emelkedett. 


 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.