Extra

Ismét meghibásodott a Hubble űrteleszkóp, átmenetileg nem végez méréseket

A 34 éve felküldött űrteleszkóp nem először kerül kényszerből pihenőpályára. A Hubble-t 1990-ben állították üzembe, azóta számtalan képet és mérési eredményt küldött a Földre.

A NASA kedden bejelentette, hogy a Hubble űrteleszkóp átmenetileg nem fürkészi a kozmoszt, mivel alvó üzemmódba helyezték, mikor több mint egy hete meghibásodott három megmaradt működő giroszkópjának egyike. A Hubble továbbra is biztonságos, de inaktív, amíg a repülésirányítók kitalálják, hogyan lépjenek tovább – közölték az amerikai űrhivatal illetékesei.

Hubble Telescope Above the Earth
A Hubble űrteleszkóp 34 éve üzemel / Fotó: Science Photo Library via AFP

A Hubble 2009-ben kapott hat új giroszkópot a NASA űrsiklójával érkező űrhajósok utolsó látogatása alkalmával. A giroszkópok az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak, mert azok stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, és állítják be pontosan, merre nézzen, lehetővé téve, hogy elvégezze a tervezett megfigyeléseket. Az elmúlt évtizedekben azonban a giroszkópok többször meghibásodtak.  

Három giroszkóp már nem működik, 

a NASA szerint azonban a 34 éves űrteleszkóp egy vagy két jó giroszkóppal is használható lenne.

A NASA kutatói a mai napig keresik a marslakókat

Hol találhatunk idegeneket? A tudományos kutatások eredményei akár egy évtizeden belül választ adhatnak erre a kérdésre. A közelmúltban a tudósok még arra is találtak nyomokat, hogy lehet folyékony víz a Marson, elrejtve a bolygó déli jégsapkája alatt.

A Hubble űrteleszkópot 1990-ben a Discovery űrsikló állította orbitális pályára. Jóval nagyobb, erősebb és korszerűbb utóda, a James Webb-űrtávcső 2021 óta működik.

 

NASA Discovery Hubble
Kapcsolódó cikkek