Hirdetés

Felújítással növelhetjük ingatlanunk értékét

A magyar családok legnagyobb értékű vagyontárgya általában saját otthonuk, így annak értékének megóvása kiemelten fontos számukra. Az állandó karbantartások mellett is szükség van időnként felújításokra, amelyek olyannyira költségigényes műveletek, hogy sokszor hitelből történő finanszírozás szükséges. Ma már vannak olyan biztosítók és pénzintézetek, amelyek egyetlen csomagban kínálnak biztosítási védelmet, pénzügyi szolgáltatásokat és megtakarítási lehetőségeket a felújítási munkák idejére is.

A jelenlegi gazdasági környezetben mindennél fontosabb meglévő értékeink és befektetéseink értékének megőrzése, valamint gyarapítása. A magyar családok többségének legnagyobb értéke saját otthona, így természetesen érdemes felkészülni az ingatlanpiacon bekövetkező változásokra, és védekezni a kedvezőtlen tendenciák ellen. Ez különösen érvényes a lakóközösség esetében.

Ugyanakkor a takarékoskodás mellett a költséghatékony és innovatív megoldások kerülnek előtérbe, amelyek az állagmegóvásra, a felújításokra, valamint a fejlesztésekre, koncentrálnak. Ez különösen igaz a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor egyre megterhelőbb az emelkedő üzemeltetési díjak, közösköltségek kifizetése. „Ráadásul az anyagi lehetőségek miatt elmaradt karbantartások, felújítások okozta értékvesztés is a pénztárcákon érezhető. Nem elhanyagolható probléma ez, hiszen a lakóközösségek többségét érinti: a társasházak 70 százaléka kisebb-nagyobb, negyedrésze komoly felújításra szorul“ – magyarázza Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes.

Éppen ezért az Allianz továbbfejlesztette Lakóközösségi Biztonsági Programját a társasházak költséghatékony működésével kapcsolatos igényei és visszajelzései alapján. „Ennek megfelelően idén a felújítási munkák kerültek előtérbe, amelyek idejére is biztosítási védelmet, pénzügyi szolgáltatásokat és megtakarítási lehetőségeket kínál az Allianz” – állítja a vezérigazgató-helyettes. Az Allianz biztonsági programja 5 millió forinttól legfeljebb a beruházás költségének mértékéig terjedő, kamattámogatott kölcsönt nyújt, melynek futamideje lakás-takarékpénztári megtakarítás esetén 5-8 év, maximum 10 év. A kamattámogatás mértéke az első 5 évben a kamat 70 százaléka, a második 5 évben a kamat 35 százaléka.
 
Az Allianz a szükséges felújítási, javítási munkálatok megtervezéséhez díjmentes műszaki felmérést és tanácsadást, a szükséges lépések meghatározásához pedig szakmai tanácsadást biztosít, teszi hozzá a vezérigazgató-helyettes. A felújításokat követően ismételt helyszíni felmérés dönt a vagyonbiztosítás további díjkedvezményeiről. „A felújítások idejére és a munkák során szükséges valamennyi anyagra és eszközre a kiegészítő felújítás-biztosítás nyújt teljes körű védelmet. A lefedett kockázatok között az elemi károk mellett a betöréses lopás és az épületrongálás is szerepel” – magyarázza Horváth. A 2010.  február és  június 30. között kötött rongálásbiztosítással kiegészített lakóközösség-biztosítást 100.000 forint értékű szolgáltatási díj nélküli rongálásbiztosítással egészíti ki a biztosító.  Szintén ilyen pluszszolgáltatás jár a közösségnek, ha a lakóknak legalább a fele a lakásbiztosítását is az Allianznál köti. 

A költségtudatos lakóközösségek pedig élhetnek a bank-biztosító keresztkedvezményekkel, állítja Horváth, példaként említve, hogy amennyiben a lakóközösség új társasházi bankszámlát nyit, 7 százalék biztosítási díjkedvezmény jár a lakóközösség-biztosítás díjából. Ezen bankszámla költségeiből további 25 százalék tranzakciós díjkedvezmény érhető el, amennyiben a ház a díjakat csoportos beszedési megbízással egyenlíti ki. Ezen felül a biztosított lakóközösség valamennyi lakójának 5 százalék partnerkedvezményt nyújt az Allianz otthonbiztosítása díjából.

Az Allianz ügyfelei hetedik éve nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást az összesen 13 millió forint értékű „Társ a házban” pályázat keretében.  Az idén a vagyon- és balesetvédelemre, valamint az energiatakarékos beruházásokra fordítható Gondoskodó kategóriában nagyobb támogatást ítélhet oda a zsűri.  Környezetvédelmet szolgáló tervekkel pedig új Klíma különdíjunkra is pályázhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek.” - mutat rá Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese.

Társ a házban lakóközösségek allianz otthonbiztosítás Allianz Lakóközösségi Biztonsági Program
Kapcsolódó cikkek