Hirdetés

Miskolcot választotta a megbecsült szakember

Boros Attila, a MiProdukt Kft. ügyvezetője beszélt Miskolcról, a munkáról és a motivációiról.

A Miskolc Holding Zrt. tagvállalataként működő MiProdukt Kft. meghatározó célja, hogy kiváló minőségű szolgáltatásait megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával lássa el. Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának (TOP-6.8.2-15-MI1-2016-00001) egyik közvetlen célcsoportját a megváltozott munkaképességű álláskeresők alkotják, így a projekt megvalósítása során nagy hangsúly helyeződik ezen személyek munkaerőpiacra történő be- és visszavezetésére. A munkaerő-piaci tanácsadó kollégák részéről folyamatos a kapcsolattartás a MiProdukt Kft.-vel, a megváltozott munkaképességű álláskeresőktől beérkező önéletrajzokat folyamatosan közvetítik részükre, és állnak rendelkezésre mindaddig, amíg a munkavállaló el nem helyezkedik.

Boros Attila fiatal, miskolci születésű szakember, aki nemrégiben úgy döntött, hogy a főváros helyett Miskolcot választja, karrierjét a MiProdukt Kft. ügyvezetőjeként folytatva. Kíváncsiak voltunk, hogy mi motiválta ezt a döntést, ezért megkértük az ügyvezetőt, avasson be a karrierje részleteibe.

Mi a legkedvesebb – a városhoz fűződő – gyermekkori élménye, ami először eszébe jut?

Mai napig nagy örömmel gondolok vissza a Földesben eltöltött négy évre, az ott megismert barátaimra, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, tényleg elmondható, hogy a Földesben élethosszig tartó barátságok köttettek.

Hosszú ideje dolgozik a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása területén, mi motiválta, hogy ezt a területet válassza?

2007-ben az egyetemi tanulmányaim befejezését követően pályáztam egy pozícióra a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal akkor alakuló Rehabilitációs Főosztályán, amelyet elnyertem. Az igazat megvallva ekkor még nem sokat tudtam erről a speciális területről, viszont mindenféleképpen olyan helyen szerettem volna dolgozni, ahol új dolgokat lehet kitalálni és megvalósítani. Az első időszakban alapvetően Európai Uniós pályázatokkal foglalkoztam. A nagy fordulat a 2010. évben jött el a karrieremben, ugyanis átkerült a Főosztályunkhoz az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához kötődő költségvetési támogatás teljes rendszerének kezelése, amely több, mint 30 ezer személy foglalkoztatását biztosította az ehhez kapcsolódó, nagyságrendileg 35 milliárd forint költségvetési támogatás révén. Erre egy új osztály került létrehozásra, amelynek én lettem a vezetője. Mindez természetesen rengeteg új kihívással járt együtt, mivel épp nagyban folyt a gazdasági világválság okozta sokk kezelése, amely ezen területet is érintette, így a Széll Kálmán terv keretében szükségessé vált egy új koncepció kidolgozása a támogatási rendszer vonatkozásában, amelyet 2013-tól sikeresen be is vezettünk, ez az eljárásrend érvényes a mai napig. Ekkor már az akkreditációs és az ellenőrzési terület is az irányításom alatt működött.

A következő nagy mérföldkő az életemben a 2015. évben jött el, amikor két nagy állami tulajdonú rehabilitációs foglalkoztató reorganizációjának megvalósítására egy nagy tapasztalattal rendelkező, piaci körülmények között bizonyított szakembert kértek fel. Az új ügyvezető a csapatát szintén jelentős tapasztalatokkal rendelkező szakemberekből kívánta felépíteni, így kerültem képbe én is, mint ügyvezető-helyettes, illetve rehabilitációs igazgató. Még ebben az évben elkészítettük a teljes körű reorganizációs tervet, amelynek következetes véghezvitelével milliárdos nagyságrendben sikerült javítani a két társaság eredményességét. 2016-ban a harmadik nagy, ezen területre specializálódott állami tulajdonú társaság reorganizációját is ránk bízták, ahol szintén sikerült komoly eredményeket elérni. Nagyon büszke vagyok erre az időszakra, mivel nagyon sok új tapasztalattal, tudással gazdagodtam, és a munkánk eredményeként a 2018. évben három – korábban összességében évente milliárdos veszteséget termelő – gazdaságosan működő társaságot sikerült átadni az új ügyvezető részére. Ezt követően segítettem még egy kisebb Társaság reorganizációjának elindítását, jelenleg pedig a MiProdukt Kft. ügyvezetőjeként törekszem egy hasonlóan sikeres időszak megvalósítására.

Milyen tervekkel tért vissza a fővárosból Miskolcra, mit tekint a legnagyobb szakmai kihívásnak ügyvezetőként?

Forrás: MiProdukt Kft.

Nagyon pozitívnak tartom, hogy a Miskolc Holding Zrt. irányítása alá tartozó társaságok ügyvezetői pozíciói nyílt pályázat keretében kerültek meghirdetésre. Mindenféleképpen hosszú távra tervezünk, mivel egy cég áttekintése és a feltárt fejlődési lehetőségek szerinti felépítése hosszabb folyamat, amibe nagyon sok munkát kell beletenni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy mindebben a családom is teljes mellszélességgel támogat. Ügyvezetőként alapvető célom, hogy megfelelő, 21. századi munkakörülményeket alakítsunk ki, amellyel javul a munkavállalók elégedettsége, produktivitása, aminek köszönhetően a termelés növekedésével az eredményesség is növekszik. Ezt követően tudunk gondolkozni a létszám bővítésében, amely hozzájárul kiemelt célkitűzésemhez, hogy minél több megváltozott munkaképességű személynek biztosítsunk képességeinek megfelelő értékteremtő munkát.

Milyennek látja a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzetét Miskolcon, és mi a MiProdukt szerepe ezen a piacon?

Miskolcon több társaság is foglalkoztat megváltozott munkaképességű személyeket, azonban még több olyan kihasználatlan terület van, ahol lehetőség nyílhat foglalkoztatásukra. Futnak különböző állami/európai uniós finanszírozású projektek is, amelyeknek célja, hogy minél több megváltozott munkaképességű munkavállaló tudjon elhelyezkedni. A MiProdukt Kft. jelenleg is 100 fő fölött alkalmaz megváltozott munkaképességű személyeket, ezt a jövőben szeretnénk bővíteni. Fontosnak tartom, hogy az egyes foglalkoztatási projektek egymással szinergiában működjenek, így mindenféleképpen azon fogok dolgozni, hogy együttműködjünk az érintett szereplőkkel, amelynek köszönhetően első körben akár a Holding tagvállalatain belül is bővíthető lesz a foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók száma.

És végül egy mondatban: miért Miskolc?

Szeretném az időközben megszerzett tudásommal minél jobban támogatni szülővárosomat, olyan környezetben dolgozni, ahol megbecsülik az ember munkáját, hogy elmondhassam magamról, hazaérkeztem

Forrás: MiProdukt Kft.

 

MiProdukt Kft. Boros Attila Miskolc
Kapcsolódó cikkek