Hirdetés

Jövőre a megélhetésre fókuszáló cafeteria elemek felértékelődnek

Közeledik az év vége és a munkáltatók már augusztusban elkezdtek foglalkozni a karácsonyi jutalmakkal, mondta a Világgazdaságnak Szendrő Tamás az Edenred Magyarország Kft. ügyvezetője. A koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem biztos, hogy a céges karácsonyi vacsorák megtarthatók, ezért többféle jutalmazási alternatívát kínálnak a munkáltatóknak.

A koronavírus-járvány az egész évre ráteszi a bélyegét. Mit tapasztaltak a tavaszi hullám idején, visszafogták a cégek a béren kívüli juttatásaikat?

Az évet különböző ciklusok jellemzik, az Edenred Magyarország Kft. (Edenred) számára, mint ahogy a magyar gazdaság számára is nagyon jól indult ez az év. Az első három hónapban kétszámjegyű forgalomnövekedést mértünk a rendszeres juttatások körében az elmúlt év hasonló időszakához képest. A tavasz visszaesést hozott. Ügyfélkörünkben azon cégek közül, akik márciusban még osztottak rendszeres juttatást, 23 százalék volt azoknak az aránya, akik ezt júniusban már nem tették meg. A nyár folyamán ahogy kicsit normalizálódott a helyzet, a cégek jelentős része újraindította, vagy akár visszamenőleg is kifizette azokat.

Március közepétől a cégek az eseti juttatások egy részét is leállították. A covid-19 eddigi időszakában tíz százalékos lemorzsolódást realizáltunk.

Hány céggel és hány munkavállalóval állnak kapcsolatban?

Az aktív adatbázisunk szerint négyezerre tehető azoknak a vállalatoknak a száma, akik egy éven belül valamit rendeltek tőlünk és ez potenciálisan 660 ezer munkavállalót jelent. Akik havonta rendszeresen valamilyen Edenred béren kívüli juttatásban részesülnek, azoknak száma pedig 150-250 ezer fő körül van. A digitális utalványt használók számát pontosan nyomon tudjuk követni, viszont a papír alapú utalványnál nem tudjuk pontosan, hogy a cégek hány alkalmazott számára biztosítják azokat.

A két platform közül, a digitális és a papír alapú utalvány közül melyik a népszerűbb?

Volt olyan időszak, amikor a digitális utalványok aránya elérte a 70 százalékot, de tavaly, amikor a papír alapú Erzsébet-utalvány megszűnt, akkor nagyon sok cég – több mint kétezer – átigazolt hozzánk, mivel 25 éve a munkavállalók megszokták ezt a cafeteriaelemet. A papír alapú utalvány a célzott juttatások szegmensében népszerűbb, legyen szó például egy iskolakezdési támogatásról. Mind a papír, mind a digitális utalványok esetében jól meg lehet határozni, hogy pontosan mire költhető el. Szerintem az elkövetkező néhány évben egyre nagyobb teret fog hódítani a kártyaformátum, hiszen országszerte egyre bővül az elfogadó POS-terminálok száma és az e-kereskedelem is ugrásszerűen növekszik, ahol kártyaalapú fizetőeszköz szükséges.

Szendrő Tamás ügyvezető igazgató, Edenred Magyarország Kft.
Fotó: VG – Móricz-Sabján Simon

A munkaadók miként tudják segíteni dolgozóikat ebben az időszakban? Mindenki érzi, hogy sokkal többet költ élelmiszerre, mint a korábbi években.

A családok jelentős részénél a költések 66 százalékát az élelmiszervásárlás és a teszi ki. A célzott juttatások, legyen az papír vagy kártya alapú abból a szempontból is előnyösek, hogy be lehet határolni a felhasználhatóságát, illetve azt az alkalmazotti kört, akinek adni szeretné a vállalat. A gazdaság újraindításának szempontjából is fontos elemek ezek.

A cégeket már foglalkoztatja, hogy milyen év végi juttatást, pulykapénzt adnak a dolgozóiknak?

Ami idén nagyon meglepő, hogy már augusztusban elkezdtek a karácsonyi, év végi jutalmakon gondolkodni a vezetők. Akik minket választanak, azoknak az év végi időszakban most ingyen biztosítjuk a Mastercard-típusú Edenred kártyát. Arra buzdítunk mindenki, hogy alakítson ki egy B-tervet. Érdemes mérlegelni, hogy a koronavírus-járvány miatt mi lesz a céges vacsorával, karácsonyi partival, vagy a megszokott tárgyi ajándékkal. Sokan már most úgy döntenek, hogy az erre szánt összeget juttatásként adják ki dolgozóiknak. Mindezt megtehetik kedvezményes adózással: a csekély értékű ajándék összege 2020-ban magánszemélyenként évente nettó 16 100 forint lehet, ez a munkaadóknak kb hatezer forint adóelőny jelent a bérköltséggel szemben. Ráadásul a munkaadó dönthet úgy is, hogy nem csak a munkavállalót, hanem a családtagjait is kedvezményesen 35,99 százalékkal adózó juttatásban részesíti, tehát év végi pulykapénzként akár 48 300 forint is adható egy háromfős család számára. Amennyiben egy cég az Endered juttatási termékeit szeretné használni, akkor a szerződéskötés után két héten belül biztosítjuk számára a kártyát vagy a papír alapú utalványt.

A terveik között szerepel valamilyen új cafeteria elem bevezetése?

A családokra szeretnék fókuszálni, a mindennapi megélhetést szeretnénk támogatni, valószínűleg novemberben már többet tudok mondani az új termékcsaládunkról.

Jellemzően milyen típusú partnereik vannak? Kis-és közepes vállalkozások (kkv) vagy multinacionális cégek szerződnek önökkel?

Szerződéssel rendelkező ügyfélkörünk kétharmada száz főnél több alkalmazottat foglalkoztató cég. A fókuszunkban a versenyszférában dolgozó 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok állnak. De van olyan a kkv-szektorban dolgozó ügyfelünk is, aki 10-15 főre is rendel béren kívül adható juttatásokat.

Számítanak arra, hogy a cégek jövőre csökkentik a cafeteria kereteiket?

A cégek évente átlagosan 200 ezer forintot adnak munkavállalóiknak, de szép számmal vannak olyan vállalatok is, ahol akár ennek duplája a keret. Nem gondolom, hogy ez a keretösszeg csökkenni fog. A gazdaság belassulása és az elhúzódó járvány sok helyen azt fogja eredményezni, hogy elmaradnak a béremelések. Arra számítunk, hogy ha van egy kis mozgástér a cégeknél, inkább a juttatási kereteiket emelik, hiszen szükség esetén ez sokkal rugalmasabban alakítható, ha esetleg költségmegtakarításra szorulnak. Emellett biztos vagyok abban, hogy 2021-ben az olyan juttatások fognak felértékelődni, melyek a munkavállalók mindennapi megélhetését támogatják.

Edenred Magyarország Kft.
Kapcsolódó cikkek