Hirdetés

Országos akcióellenőrzések indulnak, cél a gazdaság fehérítése

2021-ben több alkalommal is országos akcióellenőrzések várhatóak, a jogkövető foglalkoztatás ellenőrzése mellett az építőiparral, a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozók, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatók számíthatnak vizsgálatokra. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a céljuk, hogy a rendelkezésre álló erőforrások segítségével minél hatékonyabban mozdítsák előre a gazdaság további fehérítését a területén.

Mit vizsgálnak?

A munkaügyi ellenőrzést végző hatóságok vizsgálataikat a legsúlyosabb jogsértések feltárására összpontosítják. Figyelembe veszik például a megelőző időszakban feltárt munkaügyi hiányosságokat, valamint az ágazati és területi sajátosságokat is.

Fotó: pixabay

A nyár elején a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásuk alapvető szabályainak érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés várható, különös tekintettel a harmadik országbeli állampolgárok szabálytalan foglalkoztatására. A cél ezzel a dolgozók alapvető jogainak érvényesülésének elősegítése, továbbá pedig a tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának csökkentése.

Kiemelt az építőipar

Mivel az előző évek vizsgálatai mind azt mutatták, hogy az építőiparban fordul elő a leggyakrabban munkavállaló bejelentésének elmulasztása, a munkaügyi hatóság ezt a szektort veszi célkeresztbe 2021 tavaszán, tudtuk meg a Grandis munkavédelmi blogtól.

A takarítási tevékenységet végzőkre is odafigyelnek

2021 őszén a tervek szerint a személy- és vagyonvédelmi, takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata lesz soron. Ezekben a szektorokban bár gyakori a munkavállalók bejelentés nélküli foglalkoztatása is, számos esetben fordult elő a közelmúltban az is, hogy a munkaadók nem voltak tekintettel a munkaidőre, a nyilvántartási kötelezettségekre, valamint a munkabérrel kapcsolatos jogszabályi rendelkezésekre sem.

Fotó: pixabay

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a jogviszonyok rendezettsége hozzájárul a foglalkoztatottak számának növeléséhez, a tisztességes munkáltatók indokolatlan versenyhátrányának csökkentéséhez, a közterhek igazságos és egyenlőbb megosztásához. A munkavállalók érdeke, hogy a tényleges munkaidejüknek megfelelő bejelentett jogviszonnyal rendelkezzenek, hiszen egyéb ellátásaik időtartama és összege is ezen múlhat.

Innovációs és Technológiai Minisztérium Grandis
Kapcsolódó cikkek