Hirdetés

Diszkontláncok versenye: friss pékáruban a Lidl a nyerő

A hazai diszkontláncok között a helyben sütött pékárukban az ezt a „műfajt” itthon megteremtő Lidl Magyarországé a vezető szerep: áruházaikban több mint hatvanféle péksütemény kerül ki frissen és melegen a polcokra, ami ebben a kategóriában a legszélesebb kínálatot jelenti.

Három saját logisztikai központból látják el a hazai áruházakat, most épül a negyedik, emellett pedig három, a mélyhűtött áruk fogadására alkalmas külső raktárral is dolgoznak. Az üzletekben folyamatosan ügyelnek a termékek frissességére, így naponta több alkalommal sütik helyben a pékárukat. A döntő hányadában magyar beszállítóktól származó termékek között a hagyományoson kívül bio, valamint laktóz- és gluténmentes pékárut is megtalálhatnak a vásárlók a folyamatosan bővülő kínálatban.

Ma már természetes, hogy az élelmiszerüzletekben helyben sütött pékárut lehet vásárolni, de érdemes felidézni, hogy 2010-ben a Lidl Magyarország volt az első a hazai diszkontláncok között, amelyben bolti pékséget alakítottak ki, lehetővé téve a helyben sütött pékáruk árusítását. A fogadtatás minden várakozást felülmúlóan pozitív volt, így a friss, helyben sütött pékáruk 2012 óta már minden egyes áruházukban elérhetők.

A Lidl ebben a termékkörben is a vásárlói igények maximális kiszolgálására törekszik. A pékárukínálatában a frissességet biztosítva, a fogyáshoz igazítva napi több alkalommal helyben sütött termékek mellett a közvetlenül a partnereik pékségeiből beszállított napi pékáruk is szerepelnek. Így garantálva azt, hogy folyamatosan friss termékek kerüljenek ki a polcokra. Mindezt persze a beszállítók és a termékek folyamatos minőség-ellenőrzése mellett.

Forrás: Lidl Magyarország Bt.

Nem véletlen tehát, hogy a pékáruk rendkívül népszerűvé váltak a fogyasztók körében. A Lidl állandó kínálatában jelenleg több mint hatvanféle különböző helyben sütött termék érhető el, mely ebben a kategóriában a legszélesebb kínálatot jelenti a diszkontok közül.

A hazai beszállítók támogatása a pékáruknál is kiemelten fontos: jelenleg a friss pékáruk 85 százaléka származik magyarországi üzemekből. De egy jó magyar pogácsára már például a szerb és a horvát vásárlók is betérhetnek a helyi Lidl áruházakba, mert ott ezek már évek óta magtalálhatók a kínálatban. Ezenfelül időszakosan például a hazai üzemekből származó belga csokoládés-meggyes párnát vagy az olívás stanglit is exportálnak.

Manapság egyre többek számára kényszer, hogy valamilyen speciális étrend szerint táplálkoznak ételérzékenységük vagy allergiájuk miatt. Nem is kis rétegről van szó: hazánk lakosságának 1-2 százaléka gluténérzékeny, a laktózérzékenyek száma a népesség 20–40 százalékát is elérheti. Esetükben fontos, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak. Az áruházlánc polcain egyre bővül a speciális igényeket kielégítő termékkínálat a pékáruk körében is, ennek megfelelően egyre könnyebb megtalálni azokat az ételeket, amelyekből az érintettek összeállíthatják változatos és tápanyagdús értrendjüket, csupán azokat a nyersanyagokat és élelmiszereket mellőzve, amelyeket mindenképpen szükséges. A termékek zárt csomagolásban érkeznek, így is sütik őket, tehát a szállítási és értékesítési folyamat során is a zárt csomagolásban maradnak, ezáltal kizárt a termékek glutén-keresztszennyeződésének lehetősége.

Ha a saját háztartásunkra gondolunk, talán könnyen belátható, hogy éppen a pékáruk mehetnek a legnagyobb mennyiségben veszendőbe. A vállalat kiemelt célja, hogy elejét vegyék az élelmiszer-pazarlásnak, és a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megsemmisítésre kerülő élelmiszerek arányát. Ez már az áruházak számára szükséges mennyiségek meghatározásánál kezdődik, az áruházak pedig egy pontos sütési terv alapján határozzák meg a napi fogyasztáshoz igazodó mennyiséget. A csomagolt beszállítói pékárukat 50 százalékos kedvezménnyel értékesítik a fogyaszthatósági idő utolsó napján. Az el nem adott pékárut, valamint zöldséget és gyümölcsöt a Lidl állati takarmányként állatkerteknek, állatmenhelyeknek és vadászegyesületeknek adja, vagy biogázüzemben hasznosítja újra, és elektromos energiát állít elő belőlük.

pékáru Lidl Magyarország Bt
Kapcsolódó cikkek