Hirdetés

Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködésének központjává válik Csöcsiang

Az ország kereskedelmi minisztériuma és a tartomány kormányzata által közösen szervezett rendezvényen kereskedelmi kiállítások, befektetési előadások és személyes találkozások várják az érdeklődőket. Csöcsiang és a közép-kelet-európai országok újfent összefognak a koronavírus-járvánnyal és a recesszióval szemben, fontos szerepet szánva a személyes kapcsolatoknak és egyenlő hangsúlyt helyezve a kereskedelemre és a befektetésekre. A felek széleskörű, magas minőségű és többszintű együttműködést hajtanak végre.

Fotó: PWE PLUS Media

A Kína délkeleti partján található Csöcsiang komoly erőfeszítéseket tett, hogy a Kínai – Közép- és Kelet-Európai Expo számára nyílt platformot biztosítva a kétoldalú együttműködés központja legyen. A kétoldalú együttműködésre építve Csöcsiang elkötelezett az Egy Övezet, Egy Út program fejlesztése mellett. Csöcsiang a kétoldalú együttműködés és a helyi nyitás segítségével a fejlődés új mintáját formálja meg.

Mint Kína egyetlen nemzeti szintű, Közép- és Kelet-Európára (KKE) fókuszáló kiállítása, az idei expó új lehetőségek megosztására fókuszál.

Fotó: PWE PLUS Media

200,000 négyzetméteren 3 kiállítás mutatja be a KKE-országokat, a nemzetközi fogyasztási cikkeket és az termékeket. Több mint 2,000 KKE-kiállító és 6,000 kínai beszerző vesz részt az eseményen. A négy napos rendezvényen több mint 20 fontos eseményt rendeznek, hogy szorosabb kapcsolatokat alakíthassanak ki a térséggel a gazdaság, tudomány és technológia, egészségügy, üzleti érdekszervezetek és egyebek témájában.

Az expó nem csupán a Kína, illetve Közép- és Kelet-Európa vezetői csúcstalálkozó fontos eredménye, de konkrét lépés is a Kína és a KKE közötti kétoldalú gazdasági együttműködés, kereskedelmi kapcsolatok és magas szintű fejlődés promotálására.

Fotó: PWE PLUS Media

2012-es alapítása óta az együttműködési mechanizmus Kína és a Közép- és Kelet-Európa között mindig gyümölcsöző eredményeket hozott. A kétoldalú kereskedelem kilenc év alatt Kína és a régió között majdnem 85 százalékkal bővült, 2020-ban először túllépte a 100 milliárd dollárt. A kétirányú utak száma majdnem négyszeresére nőtt és Kína-Európa tehervonat hálózat lefedi majdnem az összes KKE-országot.

A Kína és KKE közötti együttműködés úttörőjeként Csöcsiang számos lépést tett a járvány negatív hatásának leküzdésére, gazdasági együttműködése és kereskedelmi kapcsolatai így el is kerülték a csökkenő trendet.

Az idei első negyedévben a teljes kereskedelem volumene Kína és a Közép- és Kelet-Európa között elérte a 3,96 milliárd dollárt, ami éves szinten 42,5 százalékos növekedést jelent. A tengeri közlekedés elakadása és a légi szállítás limitált kapacitása hatására a csöcsiangi Yiwu városából induló Kína-Európa tehervonat fontos kapcsolattá vált, megteremtve a gazdasági és kereskedelmi összeköttetést Európa és Ázsia között. Március végéig a KKE országok 514 vállalkozást nyitottak Csöcsiangban, 1,1 milliárd dollár befektetésével.

A Kína-KKE együttműködési mechanizmus teljeskörű kihasználásával Csöcsiang összekötötte a Kína-KKE gazdasági együttműködés bemutató zónával, a csöcsiangi szabadkereskedelmi zónával és a csöcsiangi befektetési és kereskedelmi szimpóziummal, így létrehozva egy új együttműködési mechanizmust és új irányelveket a KKE országokkal. Az expo alatt sor kerül a Kína és a KKE közötti e-kereskedelmi együttműködési és párbeszéd mechanizmus elindítására is, hogy a KKE vállalkozásokat a kínai exportra ösztönözze.

A következő öt évben Csöcsiang 1,5 milliárd dollárnyi kétoldalú befektetések eredményeként 20 milliárd dollárnyi KKE árut tervez importálni. Csöcsiang a Kína-KKEO együttműködés központja lesz, egy fontos híd a KKE országok számára, hogy belépjenek a kínai világpiacra és egy kulcsfontosságú ablak, melyen keresztül Kína bemutathatja fejlődési modelljét a KKE országok számára.

 

expó Csöcsiang közép-kelet-európa
Kapcsolódó cikkek