Így adózik a diákmunka

Diákmunkaerőt többféleképpen alkalmazhatnak a cégek. Érdemes végignézni, hogy a foglalkoztatás formája mennyiben befolyásolja a közterhek mértékét. Fontos megjegyezni, hogy 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagbér mértékéig, amelynél mindig az előző év júliusi KSH-adatok az irányadók. 2021 júliusában ez az összeg 433 700 forintra rúgott.

Közvetlenül a céggel létesített munkaviszony esetén:

  • ugyanolyan adó- és járulékfizetési kötelezettségek vonatkoznak egy diákra, mint a többi alkalmazottra.

Megbízási szerződéses munkaviszony esetén:

  • a 15 százalék szja-t a munkaadó vonja le és fizet ki,
  • a diák nem válik automatikusan biztosítottá, de amint eleget tesz a biztosítási feltételeknek (havi díjazása eléri a összegének 30 százalékát), a foglalkoztató részéről további 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék befizetése kötelező a felé.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén:

  • idénymunka jellegű foglalkoztatásnál a munkáltató a diák után 500 forint/nap, alkalmi munkánál pedig 1000 forint/nap közterhet fizet az adóhatóság felé.

Iskolaszövetkezeten keresztül létesített munkaviszony esetén:

  • sem a diáknak, sem a munkáltatónak nem kell járulékot fizetnie;
  • a diák az iskolaszövetkezet tagjaként dolgozik a cégnél, így nem minősül biztosított személynek, ezért a bére után csak 15 százalék szja-t fizet az iskolaszövetkezet a NAV-nak, amennyiben a foglalkoztatásra még 2021-ben kerül sor, vagy ha a diák már betöltötte a 25. életévét;
  • természetesen 2022. január 1-jétől a 25. év alatti diák munkavállalónak diákszövetkezeti tagként sem kell szja-t fizetnie a bruttó átlagbér mértékéig.

Az iskolaszövetkezeten keresztül igénybe vett diákmunka egyik legnagyobb nyeresége az egyszerű és költségkímélő adózás, ami mindegyik szereplő számára ideális.

Kevesebb adminisztrációs teher, rugalmasság, kedvező feltételek

Milyen előnyökkel jár még, ha a munkáltató egy iskolaszövetkezetet bíz meg a diákmunkaerő toborzásával?

  • Közvetlen költségmegtakarítást jelent, hogy nem kell munkabért fizetni szabadság, betegszabadság idejére, mivel csak a ténylegesen ledolgozott munkaidőt kell figyelembe venni. Mivel a cég nem a munkavállalóval áll szerződésben, ezért nincs sem végkielégítés, sem felmondási időre szóló bér.
  • Az adminisztrációs terhek lekerülnek a cég válláról, mivel a bérszámfejtés és a kifizetés nem a munkaadó feladata. Nem kell foglalkoznia továbbá sem hirdetésfeladással, sem interjúztatással, sem a munkába állással kapcsolatos egyéb papírmunkával, a teljes szolgáltatási díj viszont költségként elszámolható.
  • A munkaadók gyakori problémája, hogy sokszor kampányjelleggel, időszakosan van csak szükségük több munkavállalóra. Egy iskolaszövetkezet ezt is meg tudja oldani a náluk regisztrált tagok segítségével. De rugalmasan kezelik az olyan igényeket is, amikor folyamatosan, rendszeresen van szükség diákmunkára.
Fotó: freepik

Milyen területeken alkalmazható diákmunkaerő?

Rengeteg olyan pozíció van, ami némi betanítás után egy lelkes fiatal számára könnyedén elvégezhető, és nem igényel szaktudást.

Többek közt a következő területek és feladatkörök jöhetnek szóba diákok számára:

  • Áruházi kisegítő munkák (például leltározás, polcrendezés, árufeltöltés, kasszázás)
  • Idénymunkák (például hostess, animátor, rendezvényen pultos-felszolgáló, mezőgazdasági munkák)
  • Irodai munkák (például recepciós, ügyfélszolgálatos, adatrögzítő)
  • Vendéglátás, turizmus (például szállodai kisegítő munkák, felszolgálás, vendégfogadás, konyhai munkák)

A diákmunkaerő mellett fontos szempont az is, hogy mivel a fiatalok ambiciózusak és dolgozni akarnak, rugalmasan, alkalmazkodóan állnak a feladatok elé. Ha egy olyan iskolaszövetkezetet kíván megbízni, amely már több mint egy évtizede jelen van a munkaerőpiacon, és kitűnő referenciákkal rendelkezik, keresse fel az Y Generáció Iskolaszövetkezet weboldalát, és kérjen ajánlatot cége számára.