BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Milyen mértékben térülnek meg a kamattámogatott vállalati hitelek? (X)

Kép: PR cikk kép

A kérdés jogos és örökérvényű. A vállalati hitelek kamattámogatása a világ számos országában elterjedt gazdaságpolitikai eszköz, a döntéshozók előszeretettel alkalmazzák, amikor a magánszektor vállalatainak „megsegítése” bármilyen okból is felmerül. Egy ilyen eszköz célja a vállalatok pénzügyi korlátainak enyhítése és ezáltal a vállalatok technológiáját javító és/vagy kapacitásnövelő beruházásainak elősegítése, valamint a napi működésüknek, illetve a kül- és belpiaci terjeszkedésüknek a finanszírozása.

Értelemszerűen az állami támogatásoknak költségvonzata és költségvetési vonzata is van; így óhatatlanul felmerül két kérdés is: egyrészt megtérül-e a vállalatok támogatására szánt közpénz? Másrészt lenne-e ennél jobb helye is az adófizetők pénzének? A második kérdés megválaszolása túlmutat nemcsak a jelen cikk keretein, de a közgazdaságtudomány keretein is. Az első kérdésre viszont, azaz, hogy jó helyre mennek-e a vállalatok támogatására fordított erőforrások, vannak biztató válaszok.

A nemzetközi tapasztalatokat illetően találunk is pozitív példákat: az EIB által a közép- és kelet-európai országok kkv-jai számára 2008-2014 között nyújtott beruházási hitelek vizsgálata során például azt találták a kutatók, hogy az EIB hiteleinek pozitív hatása volt a hitelezett vállalatok munkavállalói létszámára, árbevételére és jövedelmezőségére.

Mit tapasztalhatunk, illetve mit várhatunk a magyar vállalatok esetében? A kérdés aktualitását többek között az EXIM Baross Gábor Hitelprogramja adja, mely 1000 milliárdos keretben hirdetett meg kamattámogatott beruházási- és forgóeszközhitel-konstrukciókat. A fenti kérdés megválaszolásához az EXIM indított egy kutatást a Corvinus Egyetem két kutatója, Telegdy Álmos és Tóth Gábor a bevonásával.

A kutatás áttekintette az Eximbank által 1996-2022 között nyújtott hiteleket, és azt vizsgálta, hogy a kamattámogatott hitelek mekkora hatással voltak a magyar vállalatok exportteljesítményére, árbevételére, termelékenységére, a tárgyi eszközeik mértékére, valamint a dolgozói létszámára. Ily módon több mint 4 ezer milliárdnyi folyósított hitel és mintegy 4600 ügylet került kielemzésre. A hitelezett vállalatok a hitel nyújtását követően öt éven át kerültek megfigyelésre megvizsgálva azt, hogyan teljesítettek a nem hitelezett vállalatokhoz képest. Az egyes hitelek aszerint kerültek osztályozásra, hogy azok export-, beruházás- vagy forgóeszköz-finanszírozás céljára lettek felhasználva. Egy ilyen megbontás már csak azért is indokolt, mert historikusan az Eximbank teljes hitelállományának mintegy kétharmadát az exporttámogató hitelek tették ki - adódóan az EXIM hivatalos exporthitelügynökség-státuszából azaz, a nemzetközi kereskedelemre, külpiaci terjeszkedésre és befektetésekre, illetve külföldi beruházásokra való szakosodásából.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a hatéves megfigyelt időszak alatt mindhárom hiteltípus jelentősen hozzájárult a vállalatok teljesítménynövekedéséhez. A támogatott vállalatok exportvolumene 41-65%-kal, árbevételük 8-20%-kal, dolgozói létszámuk pedig 6-15%-kal tudott emelkedni. A beruházástámogató hitelekben részesülő vállalatok átlagosan 53%-kal tudták növelni tárgyi eszközállományukat. A támogatott vállalatok a termelékenységüket csak kisebb, 1-3%-os mértékben tudták növelni, ami arra világít rá, hogy a vállalatok elsősorban méretben tudtak bővülni, és csak kisebb részben hatékonyságban.

PR cikk kép
 

Ezek a számok önmagunkért beszélnek, és alátámasztják a támogatások indokoltságát. Támogassunk tehát, de… kit is pontosan, mikor, hányszor? Kisebb vagy nagyobb cégeket, kkv-kat vagy nagyvállalatokat, milyen iparágakat és milyen körülmények között? Megannyi eldöntendő kérdés, amikor a gazdaságpolitika finomhangolásáról van szó.

Az EXIM kutatása ezekre a kérdésekre is választ keresett. Ami a vállalat méretét illeti, az tapasztalható, hogy az export- és a beruházást finanszírozó hitelek az 50 fő fölötti vállalatoknál képesek jelentős exportnövekedést elérni, míg a kisebb vállalatoknál nem figyelhető meg számottevő exportnövekedés. Ez feltehetően abból adódhat, hogy a nagyobb vállalatoknak már jól bejáratott exportcsatornái vannak, melyeken keresztül viszonylag könnyebb növelni az exportvolument, miközben a kisebb vállalatok a méretükből és/vagy tapasztalatlanságukból adódóan komoly akadályokkal szembesülhetnek akkor, amikor ki szeretnének lépni a nemzetközi piacokra. Ez a jelenség rámutat arra az igényre, hogy a szakpolitikák a támogatott hitelezésen túlmutatóan egyéb eszközökkel is segítsék a kisebb vállalatoknak a nemzetközi piacokra való kilépését, illetve az exportlehetőségeiknek a bővítését.

Vajon érdemes többször hitelezni ugyanazt a vállalatot? Ugyanis a támogatott vállalatok mintegy fele többször is folyamodott kamattámogatott hitelért. Fennállhat a gyanú, hogy a vállalatok támogatott hitellel helyettesítik a piaci alapú hitelt – mintegy ,,rászoknak" a támogatott forrásokra és alacsony eredményességű projekteket finanszíroznak vele. Az eredmények viszont nem ezt igazolják, hanem ellenkezőleg, a második hitel sokkal nagyobb hatással volt az exportra, mint az első, és emellett az árbevételt és a munkavállalói létszámot is tovább növelte. Ez azt jelenheti, hogy a vállalatok feltehetően egy tanulási folyamaton mennek keresztül, melynek során egyre hatékonyabban képesek hasznosítani az állami forrásokat.
Vannak-e olyan iparágak, ahova érdemes koncentrálni a támogatást? Az eredmények alapján nem lehet kiemelni olyan iparágakat melyeket különösen érdemes vagy nem érdemes támogatni, a támogatások jellemzően minden területen kielégítően hasznosultak.

Hogyan érdemes időzíteni a támogatott hitelprogramokat? A szakmai konszenzus jellemzően az, hogy az anticiklikus gazdaságpolitika támogatása érdekében érdemes a támogatott hitelprogramokat – mint ahogy egyéb fiskális ösztönző intézkedéseket is – gazdasági visszaesések idején indítani, de ezen túlmenően, a fiskális támogatások eleve jobban is hasznosulnak válság idején. A kutatás eredményei ezt az utóbbi gondolatot nem igazolták vissza, ugyanis azt mutatják, hogy a támogatott hitelek a gazdaság ciklikus pozíciójától függetlenül, mind recesszió, mind gazdasági fellendülés esetén jól hasznosulnak.

Hogyan térül meg tehát a vállalatok kamattámogatására szánt közpénz? Forintra lefordítva elmondható, hogy 1 milliárdnyi kihelyezett hitel 6 éves időtávon összesítve 5-11 milliárdnyi többletexportot, 3-8 milliárdnyi többletbevételt és 2 milliárdnyi tárgyieszköz-növekedést generál, miközben keletkezik 9-25 darab munkahely is. Mi van a mérleg másik oldalán? Az ehhez tartozó állami ráfordítás, azaz kamattámogatás mértéke a kamatciklus függvényében tág határok között mozoghat, magas kamatkörnyezetben – mint a jelenlegi is – értelemszerűen magasabb, de a számítások szerint még ekkor is többszörösen megtérül.

Az EXIM Magyarország kutatási eredményei alapján nem vitás tehát, hogy a kamattámogatott vállalati hitelezésnek komoly létjogosultsága van. Ezen túlmenően az eredmények nemcsak a múltbeli programok visszamérésére szolgálnak, hanem iránymutatással is a jövőbeli szakpolitikák előkészítéséhez, valamint azok finomhangolásához és célzottabbá tételéhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.