A magyar gazdaság önerőből is képes az unió élvonalában növekedni, tavaly több mint 7 százalékos volt a bővülés mértéke annak ellenére, hogy az Európai Bizottság - a magyar álláspont szerint jogtalanul, politikai alapon - visszatartott 2000 milliárd forintot a helyreállítási alap pénzeiből – erről írt közösségi oldalán a Pénzügyminisztérium, Gion Gábor, pénzügyekért felelős államtitkárra hivatkozva. 

Az államtitkár az uniós pénzügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásán, az Ecofin ülésen volt Párizsban, ahol az ukrán helyzet megvitatása volt a fő téma. 

Gion Gábor kiemelte: egyetértettek abban, hogy a háború a legkevésbé kívánatos, a legrosszabb opció; minél hamarabb tárgyalásos úton kell rendezni a konfliktust. Az Európai Uniónak ebben a helyzetben egységesen kell fellépnie, Magyarország érdeke az, hogy az EU kifelé egységet mutasson – mondta. 

Úgy fogalmazott: az országnak nem érdeke a háború folytatása, semmilyen formában nem kíván részt venni abban. Magyarország a békében érdekelt. Amikor az Oroszország elleni gazdasági szankciók kivetéséről van szó, tekintettel kell lenni az uniós állampolgárok biztonságára és jólétére, például az energiaszállítás kérdésére is – mutatott rá. 

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az ülésen a növekedést ösztönző gazdaságpolitikai intézkedésekről is tárgyaltak. Magyarország "nem vallott szégyent", 2021-ben a gazdaság teljesítménye 3,4 százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet - mondta az államtitkár.