A szlovák hatóságok demonstráció miatt lezárták a Szlovákiába ki- és onnan bejövő tehergépjármű-forgalmat a parassapusztai határátlépési ponton, emiatt forgalomkorlátozásra kell számítani - tájékoztatta a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-t.
A Szlovák Köztársaság területén, a Sahy-Parassapuszta határátlépési pontnál zajló demonstráció miatt a 2-es út Rétság és Parassapuszta közötti szakaszán torlódásra, rendőri forgalomirányításra, illetve forgalomkorlátozásra kell számítani. A demonstráció csak a tehergépjármű-forgalmat akadályozza, a rendőrök a Parassapuszta-Hont határátkelőhely felé teherautóval haladni szándékozókat a balassagyarmati határátkelőhelyre irányítják. A rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy az érintett útszakaszokat kerüljék el, a szlovák-magyar határon átlépni szándékozó tehergépjármű-vezetők lehetőség szerint válasszanak másik határátlépési pontot.
Az UNAS fuvarozó szervezet arra készül, hogy  a Miglécnémeti-Tornyosnémeti, Szlovákgyarmat-Balassagyarmat és a Medve-Vámosszabadi átkelőket is blokád alá vonják. 

A magas üzemanyagárak ellen tüntetnek

A magas üzemanyagárak, a fuvarozással kapcsolatos túl magas költségek miatt hétfőn tiltakozó akcióba kezdett a szlovákiai fuvarozók egy része, akiket a Szlovák Teherfuvarozók Uniója (UNAS) ágazati szervezet tömörít. Mivel a kormány nem teljesítette követeléseiket, ezért kedden este blokád alá helyezték a Kúty–Brodské szlovák–cseh határátkelőt. A személygépkocsikat és a furgonokat átengedik. Értesülések szerint a mai nap folyamán blokád alá helyezik az Ipolyság–Parassapuszta szlovák–magyar határátkelőt is. Az UNAS azt követeli, hogy legalább 6 hónapra 30 százalékkal csökkentsék az üzemanyag jövedéki adóját. Hasonló mértékű, azaz 30 százalékos csökkentést kérnek az útadó és az útvám esetében is.