Minimálisan lassult a termelői árak emelkedése januárban az Egyesült Államokban éves szinten, ugyanakkor gyorsult havi összevetésben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete (BLS) kedden azt közölte, hogy az egy évvel korábbihoz képest 9,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak januárban, ami minimális lassulás a decemberi 9,8 százalékhoz képest. Az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 9,1 százalékos növekedés szerepelt.

2021 januárjában a termelői árak éves szintű növekedése még csak 1,6 százalék volt. Azóta egyre gyorsult a növekedés üteme, éven belül a tavaly decemberi és novemberi adat volt a legmagasabb (egyaránt 9,8 százalék). 

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben 6,9 százalék volt januárban a decemberi 7 százalék után.

Havi összehasonlításban 1 százalékkal nőttek a termelői árak januárban, elemzők mérsékeltebb, 0,5 százalékos emelkedést vártak a novemberi 0,9 százalék után.