Az Origo összeállítása az ellenzéki politikusok megszólalásait gyűjtötte össze az Ukrajnát megtámadó Oroszország elleni szankciók kapcsán. Idézik Cseh Katalin EP-képviselőt a Momentumból, aki szerint a Paks II. beruházást a jelenlegi helyzetben le kellene állítani.

Az Origo idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számításait, mely szerint a paksi atomerőmű nélkül a villamosenergia ára a jelenlegi négyszerese lenne, így 

egy család éves, 92 147 forintos költsége több mint negyedmillió forinttal nőne és egészen 356 693 forintig kúszna fel.

Paks II. látványterve

Kedden Süli János, a Paks II projektért felelős tárca nélküli miniszter a Századvég rendezvényén arról beszélt, hogy a két új atomerőmű blokk megépítése nélkül úgy járhatunk, mint az atomerőműveiket leállító németek, ahol a lakosság ötször annyit fizet az áramért mint Magyarországon. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a paksi atomerőműben termelt áram kilowattórája jelenleg 12,2 forint, a naperőműveké 32-34 forint – a lakossági tarifa 37 forint –, ám míg az előbbi szinte folyamatosan (mintegy kilencven százalékban), az utóbbiak csak időszakosan (14–16 százalékosan) állnak rendelkezésre.

Az Origo végül az orosz gáz elzárásáról szóló ellenzéki ötletet kritizálja, mondván 

a Magyarországra érkező gáz 80 százaléka orosz eredetű, azt nem csak áramtermelésre, de fűtésre is használjuk.