Egy kicsivel magasabb a részvételi arány a vasárnapi szerbiai választásokon, mint két évvel ezelőtt: 10 óráig a választásra jogosultak 9,59 százaléka adta le voksát, míg 2020-ban ugyanebben az időben ez az arány 9,3 százalék volt – közölte a szerbiai választási bizottság (RIK).

A szavazóhelyiségek 7 órai megnyitása óta sehol sem történt jelentősebb rendkívüli esemény – mondta Vladimir Dimitrijevic, a bizottság elnöke a testület sajtótájékoztatóján. A délnyugat-szerbiai Novi Pazarban reggel ugyan összeverekedtek a választási bizottság tagjai, de a helyzet rendeződését követően ott is rendben megkezdődhetett a voksolás.

Aleksandar Vucic szerb államfõ, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke leadja szavazatát az előrehozott parlamenti választáson és elnökválasztáson Belgrádban 2022. április 3-án.
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

A felmérések szerint 20 óráig a részvételi arány meghaladja majd az 50 százalékot. 

Két évvel ezelőtt 48,9 százalékos volt a részvételi arány. Az előrehozott parlamenti választás mellett Szerbiában elnökválasztást, néhány településen, például a fővárosban, Belgrádban pedig önkormányzati választást is tartanak. 

A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat. Előzetes, nem hivatalos eredmények 22 óra után várhatók. A végleges eredményeket pedig az urnazárást követően 96 órával jelentik be, de csak abban az esetben, ha sehol sem kell megismételni a voksolást.