Sikerrel járhatnak az iráni atomalku felélesztését célzó tárgyalások, amennyiben az Egyesült Államok betartja a kötelezettségeit - szögezte le pénteki Twitter-üzenetében a síita állam külügyminisztere. Hoszein Amirabdollahián emlékeztetett arra, hogy a héten Iránba látogatott Enrique Mora, az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós (EU) koordinátor, aki a Bécsben tárgyaló iráni küldöttség vezetőjével, Ali Bakeri Kánival egyeztetett, s reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések közelebb viszik a feleket a megállapodáshoz. 

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben állapodott meg abban, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntető-intézkedéseket. Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez. 

A szankciók, valamint az ukrajnai háború miatt, Irán gazdasága meggyengült, az országban napok óta tüntetnek az áremelkedések ellen.  Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna azt közölte, hogy a megmozdulásokon kormányellenes jelszavak is elhangzottak, több tüntető pedig a néhai Reza Pahlavit, az 1979-es forradalom előtt külföldre menekült uralkodót éltette.
   Teherán többször hangoztatta, hogy az osztrák fővárosban zajló tárgyalások sikere az Egyesült Államok hozzáállásától függ.