Több mint 4 százalékkal, 147 dollár közelébe erősödtek a BioNTech részvényei arra a hírre, hogy a német biotechnológiai cég – keddi bejelentése szerint - benyújtotta koronavírus ellen fejlesztett vakcinája engedélyezése iránti kérelmét Kínában. Az oltóanyag 2020. végén megkezdett II. fázisú klinikai vizsgálatát januárban zárták le, ám annak eredményeit még nem tették közzé.

Employees in cleanroom suits test the procedures for the manufacturing of the messenger RNA (mRNA) for the Covid-19 vaccine at the new manufacturing site of German company BioNTech on March 27, 2021 in Marburg, central Germany. - German firm BioNTech said on March 30, 2021 it was on track to manufacture 2.5 billion doses of its Covid-19 vaccine this year with US partner Pfizer, 25 percent more than previously expected. (Photo by Thomas Lohnes / AFP)
Fotó: Thomas Lohnes / AFP


Noha a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló vakcina világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott COVID-19 elleni vakcina, ám még nem kapta meg az engedélyt Kínában, ahol az 1,4 milliárdos lakosság 89 százalékát több, hazai fejlesztésű vakcinával oltották be.

Kína vezető egészségügyi szakértői ugyanakkor a Reuters szerint folyamatosan sürgetik a hatóságokat, hogy növeljék az oltási arányt, és új kezeléseket engedélyezzenek a járvány elleni küzdelemben.

A BioNTech nem közölte, hogy mikorra várható a hatósági döntés.

Korábban a Spiegel írt róla, hogy Peking a kínai gazdasági életet megbénító lezárások miatt fontolóra vehette a német vakcina bevetését, állítólag megbeszéléseket is terveztek a felek. A Biontech tavaly megállapodást kötött a sanghaji Fosun vállalattal évi 100 millió adag előállítására. Az év elején a mainzi cég megerősítette, hogy továbbra is szem előtt tartja a hatalmas piacot.