A londoni FTSE 100 kivételével lefelé tartottak hétfőn a meghatározó európai tőzsdeindexek. A DAX 0,7 százalékkal, míg a francia CAC 40 0,5 százalékkal gyengült késő délutánig múlt pénteki záróértékéhez mérten. A BUX viszont gyakorlatilag stagnált, hiszen zárásra mindösszesen 8 ponttal, azaz 0,02 százalékkal 41 248 pontig csúszott vissza. A hazai részvénypiacon 10,5 milliárd forintos értékben cseréltek gazdát a papírok.

gazdaság tőzsde financial graph on technology abstract background represent financial crisis,financial meltdown
Fotó: Shutterstock

 

A stabil eredmény az OTP-nek és a keddi részvényaukció előtt látványosan megtáltosodó Magyar Telekomnak volt köszönhető. A bankrészvény 7,6 milliárd forintot közelítő forgalom mellett, 2 százalékkal, 10 505 forintig erősödött, míg a Telekom árfolyama nem kevesebb, mint 3,1 százalékkal, 412 forintig száguldott. Gyászos képet mutatott viszont a Richter és a Mol. Miközben a gyógyszergyártó részvényei 2,5 százalékot veszítettek értékükből, és 6605 forinton búcsúztak a kereskedéstől, a Mol kurzusa 1 százalékkal csökkent, és kereken 2800 forinton landolt.

A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei közül a Concorde-tól újfent rendkívül kedvező értékelést kapó ANY biztonság nyomda 2,8 százalékkal, 1635 forintig hajrázott, míg a hétfőn lendületes első negyedévi növekedésről beszámoló Alteo 0,9 százalékkal drágult. A hazai deviza gyengült, este már közel 391 forintot ért az euró.