Az Egyesült Államok Tengerészeti Intézete (USNI) áttekintette a Szevasztopol kikötőjében lévő haditengerészeti bázisról készült műholdfelvételeket és arra a következtetésre jutott, hogy

februárban, az Ukrajna ellen indított invázió elején két delfintartót szállítottak a bázisra

írta meg a The Guardian.

Az orosz hadsereg régóta képez vízi emlősöket tengeri harcászatra, víz alatti tárgyak visszaszerzésére, vagy ellenséges búvárok elriasztására.

Ukrainian army trains marine animals for military service at oceanarium at Crimean Peninsula; dolphins and seals are planned to be used for searching and neutralizing underwater mines and for fighting down saboteur-divers. In the Crimean Oceanarium in the course of political change, since early 90s, a special dolphin training program, developed during the USSR's existence, was conducted. Sevastopol, Crimean Peninsula, Ukraine on April 1992. (Photo by Wojtek Laski/ Getty Images) 1152187532
Fotó: Wojtek Laski / Getty Images

A szevasztopoli bázist a Krím annektálásakor szerezte meg Moszkva. A támaszpont a félsziget déli csücskében található.

Szakértők szerint az ott horgonyzó orosz hajók kívül esnek a rakéták hatótávolságán, de még így is sebezhetők egy tenger alatti támadás esetén.

A Szevasztopoli akváriumban még az ukrán sereg kezdte el a delfinek harcászati célú képzését. Ez egy a szovjet időkből hátramaradt program volt, amit az 1990-es években parkolópályára helyeztek az ukránok, aztán 2012-ben ismét feltámasztották.

A tengeri emlősök katonai célú bevetése nem újdonság, az Egyesült Államok és a Szovjetunió már a hidegháború alatt kifejlesztette az idomításuk módját. A delfinek esetében az ultrahangos tájékozódási képesség többek között lehetővé teszi tengeri objektumok, például víz alatti aknák bemérését. Ez a képesség hatalmas előnyt jelent a tengeri harcászat esetében. A delfinek mellett az oroszlánfókák is kiképezhetők katonai feladatok ellátására. Az USA az évek alatt legalább 28 millió dollárt költött az állatok betanítására. 

A 2012 óta Szevasztopolban folyó delfin programra az oroszok rátették a kezüket, amikor 2014-ben elfoglalták a Krímet. Az ukrán vezetés ekkor megpróbálta visszakövetelni az ott tartott állatokat, de ez nem járt sikerrel. A RIA Novosztyi akkoriban arról számolt be, hogy Moszkva a delfinprogram kiterjesztését tervezi.

Súlyos veszteség érte az ukrán haditengerészetet

Elpusztult mostanra az összes, katonai célokra kiképzett delfin az ukrán haditengerészet egykori szevasztopoli bázisán azután, hogy Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet.

Szakértőink olyan új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a delfinek víz alatti szonáros észlelési képességét jellé alakítják át az operátor monitorján. Egy ilyen technológia kifejlesztésére az ukrán haditengerészetnek nem lett volna pénze

— mondta egy az ügyet ismerő forrás a Novosztyi hírügynökségnek.

A Krím annektálása után két évvel az orosz haditengerészet bejelentette, hogy öt delfint vásárolt és szállított a szevasztopoli bázisra. Az sem kizárt, hogy a mostani műveletekben ezeket az állatokat vetik be.

Delfineket venne az orosz védelmi minisztérium

Öt palackorrú delfin megvásárlására írt ki tendert szerdán honlapján az orosz védelmi minisztérium, legfeljebb 1,75 millió rubel értékben.

Nem ez az első eset, hogy az oroszok éles helyzetben vetik be a katonai delfineket a tengeri harcászat során. Műholdfelvételek azt mutatták ki, hogy

a szíriai háborúban Moszkva a Tartusban található haditengerészeti bázist is védte az állatokkal.

Egy évvel később Norvégia partjainál észleltek egy szokatlanul viselkedő beluga bálnát. Az állat testére egy heveder volt erősítve, amire a feltételezések szerint kamerákat szereltek. Ugyan nincs bizonyítva, de sokan gondolják úgy, hogy a beluga szintén az orosz hadsereg állati hadtestének tagja lehetett.