Mivel a mobiltelefont a fej közelében használjuk, évek óta kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ennek milyen hosszú távú egészségügyi kockázatai lehetnek. Az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) kutatócsoportja megállapította, hogy nem növeli az agydaganat kockázatát a mobiltelefon mindennapi használata egy húsz évet felölelő tudományos kutatás eredménye szerint.

A vizsgálatot 1996-ban kezdték Nagy-Britanniában: több százezer nő először 2001-ben, majd 2011-ben újra válaszolt egy sor kérdésre a mobiltelefon-használattal kapcsolatos szokásairól. Az első körben részt vevő 800 ezer nő közül 3300-nak lett később agydaganata, és ebben semmiféle szerepet nem játszott az, hogy mióta és milyen gyakran használtak mobiltelefont.

Family working and playing at home. (Photo by Trevor Adeline/CAIA IMAGE/SCIENC / NEW / Science Photo Library via AFP)
Fotó: Trevor Adeline / Science Photo Library via AFP

A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem elegendő ahhoz, hogy károsítsa a sejtmagokban az örökítő anyagot és rákot okozzon

 – közölte az IARC-kutatással kapcsolatban a német neurológiai társaság.

A vizsgálat készítői megjegyezték, hogy a mobiltelefonok legújabb generációinál a sugárzás mértéke már jelentősen alacsonyabb, így manapság a folyamatos mobilozás következtében valószínűleg ugyanakkora mértékű sugárzásnak vagyunk kitéve, mint a készülékek első és második generációja idejében, amikor még csak alkalmanként használtunk mobiltelefont.