A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.

Az ország nagyobb részén 26-29 Celsius-fok körüli napi középhőmérséklet várható. A csúcsértékek 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére általában 21 és 29 fok közé hűl le a levegő.

A hőség veszélye miatt hétfőre ismét több megyére – Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az országos tisztifőorvos múlt hétfőtől rendelte el – eredetileg csütörtök éjfélig – a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Kedden hidegfront érkezik, melynek hatására elszórtan, de délutántól a Dunántúlon több helyen alakul ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. 27 és 37 fok között változik a hőmérséklet – északnyugaton lehet hűvösebb.

Szerda reggelig a Tiszántúlon még lehet csapadék, majd sok napsütés lesz, gomolyokkal. Délután a középső tájakon fordulhat elő elvétve zivatar, zápor. Az északi szél többfelé lesz élénk. 30 fok körüli kánikula várható.

Csütörtökön újabb hidegfront éri el hazánk térségét, útját szórványos záporok, zivatarok és megerősödő szél kíséri. 29 fok körüli értékeket mérhetünk.

Péntek a gyakran erősen felhős égből eleinte délen, majd északkeleten fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé marad élénk az északnyugati szél. Mindenhol megszűnik a hőség: délután már csak 22-29 fok valószínű.

Szombaton változóan (gomoly)felhős időre van kilátás. Elszórtan fordul elő zápor. Az északi szél sokfelé lesz erős. Friss, mérsékelten meleg idő lesz 25-30 fokos maximumokkal.