Finnország 90 százalékkal csökkenti az orosz állampolgároknak kiadható vízumok számát szeptember elsejétől – jelentette be Helsinkiben a finn külügyminiszter kedden.

Pekka Haavisto azzal indokolta a döntést, hogy sok orosz turista Finnország repülőterein át próbál Nyugat-Európába jutni, miután Oroszországban megszűntek a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások. Néhány nappal az ukrajnai háború kezdete után Finnország és a nyugati államok légtérzárat rendeltek el Oroszországgal szemben, megnehezítve, hogy állampolgárai Európában utazzanak.

Finnország és a balti államok szeretnék elérni, hogy európai uniós szintű vízumtilalmat vezessenek be Oroszországgal szemben.

A finn állásponttal ellentétben Olaf Scholz német kancellár úgy vélte, lehetővé kell tenni az oroszok számára, hogy elmenekülhessenek hazájukból, ha nem értenek egyet a rendszerrel. Erre válaszul a finn külügyminiszter úgy reagált, hogy létre kell hozni egy olyan vízumot, amely lehetővé teszi az utazást azoknak, akiknek menekülniük kell.

Aki csak teheti, elutazik Oroszországból – az egekben a repülőjegyárak

A vízumkorlátozásoktól megrémült oroszok bármi áron útnak indulnak. Kaszálnak a légitársaságok.