Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokságon kedden.

A szám világcsúcstartója (1:50.34), egyben olimpiai és világbajnoka kiváló, 1:52.01 perces idővel csapott célba, míg honfitársa óriási egyéni csúccsal, 1:54.78 perccel zárt.
A Honvéd 22 éves klasszisa magasan a legjobb idővel várta a finálét, míg klubtársa az előfutamban, majd az elődöntőben is élete legjobbját (1:55.36) úszva negyedikként kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé.

A rajt után szinte azonnal egyértelművé vált, hogy Milákot senki sem szoríthatja meg, csak az óra volt az ellenfele. Végül minden idők nyolcadik legjobb idejével nyert. Márton eközben óriási hajrával az olasz Alberto Razzettit megelőzve gyűjtötte be pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

Az idő most egyáltalán nem érdekelt. A lényeg, hogy Ricsi felkerült a dobogóra. Beérkeztem, kicsit várnom kellett a többiekre, és láttam, hogy Ricsi, aki az utolsó fordulónál még hátrébb volt, lehajrázza az olaszt

 – nyilatkozta a magyar újságíróknak a vegyes zónában Milák, aki az eredményhirdetésnél felhívta maga mellé a dobogó tetejére Mártont, akivel együtt készül. Az érmeket Wladár Sándortól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől vehették át.


 

MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján. A szám világcsúcstartója (1:50.34), egyben olimpiai és világbajnoka kiváló, 1:52.01 perces idővel csapott célba, míg honfitársa óriási egyéni csúccsal, 1:54.78 perccel zárt.
A Honvéd 22 éves klasszisa magasan a legjobb idővel várta a finálét, míg klubtársa az előfutamban, majd az elődöntőben is élete legjobbját (1:55.36) úszva negyedikként kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé. A rajt után szinte azonnal egyértelművé vált, hogy Milákot senki sem szoríthatja meg, csak az óra volt az ellenfele. Végül minden idők nyolcadik legjobb idejével nyert. Márton eközben óriási hajrával az olasz Alberto Razzetti megelőzve gyűjtötte be pályafutása eddigi legnagyobb sikerét. Milák az eredményhirdetésnél felhívta maga mellé a dobogó tetejére Mártont, akivel együtt készül. Az érmeket Wladár Sándortól, a Magyar Úszó Szövetség elnökétől vehették át.
  Milák saját harmadik és a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban. Korábban a 4 × 200 méteres gyorsváltó záróembereként és 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson és a 4 × 100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt. Fotó: Czeglédi Zsolt 

Tudtam, hogy a végén nekem lesz erőm, az olasznak pedig nem. A középdöntő előtt megmutatták nekem Gyurta Dániel londoni olimpiai győzelmét, ahol mindent kiadott magából. Azt mondták, így kell úszni

– idézte fel a vegyes zónában Márton.

Milák korábban a 4 × 200 méteres gyorsváltó záróembereként és 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson és a 4 × 100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt.