A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában szerda este.

A radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel. Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve. A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták norvég-amerikai gyártmányúak – ismertette a tárcavezető. A működési elv az, hogy a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt.

Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hangsúlyozta, hogy már 2016–2017 táján megkezdték a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, ami a mostani orosz–ukrán háború következtében jó döntésnek bizonyult. Részben a szárazföldi csapatokat, részben a légvédelmet erősítő eszközöket szereznek be – mondta.