Három hegymászó életét vesztette a szlovákiai és a lengyel Magas-Tátrában lavinák miatt – közölték vasárnap a hegyimentők.
A szlovákiai Hegyimentő Szolgálat (HZS) szerint a Zbojnicka chata hegyi menedékház közelében egy 36 éves és egy 41 éves szlovák férfit sodort el a hótömeg, akik a lavinafigyelmeztetések ellenére indultak útnak. Mentőkutyákkal és műszerekkel folytatott többórás keresés után már csak a holttestük került elő.

A Magas-Tátra lengyel oldalán két nagyobb és több kisebb lavina zúdult le a hétvégén. A Kondratowa-völgy mentén szombaton három embert sodortak el a TVN24 helyi televízió jelentése szerint. Egy 19 éves lengyel férfi az újraélesztési kísérletek ellenére meghalt, a két másik sérüléseket szenvedett, de életben maradt, és kórházba szállították őket.

A Magas-Tátra szlovákiai részén elindult a síszezon. A Csorba-tó melletti lifteket már bekapcsolták, és a jövő hét végétől Tátralomnicon is lehet síelni. Emellett az Alacsony-Tátrában, Jasnán már a múlt hétvégén elindultak a felvonók.