A tiszai cianidszennyezésből okulva az Európai Parlament felszólította a bizottságot, hogy tiltsák be a rendkívül veszélyes cianidos bányászati technológiák alkalmazását az EU-ban. Ennek immár több mint tíz éve.

Több mint két évtizede, hogy a számos tagállamot érintő katasztrófa megtörtént, a veszélyes technológiát alkalmazó vállalatok azonban továbbra is zavartalanul működhetnek, mert a bizottság nem lép az ügyben

– hívta fel a figyelmet Brüsszel felelőtlen hozzáállására Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője.

Tóth Edina emlékeztetett: 23 évvel ezelőtt egy romániai bányavállalat létesítményéből nagy mennyiségű cianidos szennyvíz ömlött a Tiszába, hatalmas pusztítást végezve több tagállam területén is az élővilágában. „A mai napig nem történt meg a cianidos bányászati technológiák teljes körű tiltása, pedig ez lenne az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink szennyeződéstől való védelmének” – hangsúlyozta a képviselő.

Ezért a környezeti katasztrófa évfordulója alkalmából írásbeli kérdéssel fordult a bizottsághoz, választ vár Brüsszeltől a késlekedés okait illetően. „Gyors és határozott cselekvésre van szükség, mivel néhány vállalat még mindig mérlegel külszíni bányákkal kapcsolatos projekteket, ezért potenciális veszélyeket magukban hordozó bányászati technológiák tiltása nélkül nem garantálható vizeink biztonsága” – tette hozzá.