Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá kedden Rómában az olasz és a japán miniszterelnök. Giorgia Meloni és Kisida Fumio szeretné szorosabbra fűzni a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi és biztonsági kapcsolatokat.

A találkozót követően Giorgia Meloni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 

Az olasz–japán stratégiai partnerségi együttműködés védelmi és külügyi területen indul meg kétoldalú egyeztetésekkel, de a későbbiekben minden, a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai területre is kiterjed majd.

A japán miniszterelnök a legfontosabb iparágak közötti és a diplomáciai együttműködést, a befektetői kapcsolatokat, valamint a vasúti és a filmipari együttműködés fontosságát emelte ki a megbeszélést követően.

A japán kormányfő hétfőn kezdte meg többnapos nyugat-európai látogatását, amelynek során az vezető tagállamait keresi fel.

 

Körútra indul a japán miniszterelnök, ma Macronnal fog tárgyalni

A japán miniszterelnök a héten a legfontosabb nyugati vezetőkkel folytat tárgyalásokat, többek között az Egyesült Államok elnökével is találkozik. A megbeszéléseken a katonai és a gazdasági együttműködés kerül terítékre, a körút egyben felkészülés a májusi G7-csúcsra.

Májusban Japán látja vendégül a világ hét vezető ipari államát tömörítő csoport (G7) képviselőit, melynek kapcsán Kisida megerősítette: az orosz–ukrán háború és az Ukrajnának nyújtandó további segítség, valamint az indiai csendes óceáni térség biztonsági helyzete szerepelhet majd a tavaszi csúcstalálkozó napirendjén.