Kisida Fumio japán miniszterelnök nyugati körútra indul a héten, és találkozik a G7-országok, Franciaország, az  Egyesült Királyság, Kanada, Olaszország és az Egyesült Államok vezetőivel. A legfontosabb találkozó pénteken lesz, amikor a szigetország kormányfője Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal, míg ma a francia államfővel egyeztet.

Japanese Prime Minister Fumio Kishida arrives at Paris Orly Airport for his official trip oversea in Paris, France on January 9, 2023. PM Kishida will visit France, Italy, Great Britain, Canada and United States as his official tour abroad
A japán miniszterelnök már megérkezett Párizsba.
 Fotó: Genko Maszanori / AFP

Az Emmanuel Macronnal folytatott megbeszélésen a Renault és a Nissan autógyártók közötti stratégiai együttműködésről lesz szó, valamint a francia cégek előtt megnyíló japán védelmi ipari lehetőségek kiaknázásáról. A két vezető beszélni fog az orosz–ukrán háborúról is – írja a Reuters névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva. 

Kisida Bidennel egyebek között arról egyeztet majd, hogy a távol-keleti ország szárazföldi célpontokat támadni képes rakétákat akar hadrendbe állítani. Tokió Washington támogatásával egyre jobban eltávolodik a második világháború után érvényben lévő pacifista alkotmánytól, és egyre többet költ Önvédelmi Erőnek nevezett hadseregére.

Emiatt felül kell vizsgálni a két ország szövetségét meghatározó irányelveket, amelyek értelmében az Egyesült Államok több ezer katonát, hadihajókat és vadászgépeket állomásoztat a szigetországban. Washington már régóta azt szeretné, hogy Japán aktívabb katonapolitikát folytasson, így elrettentve Kínát egy esetleges Tajvan elleni támadástól.

A találkozón szóba kerül majd a csipháború is. 

Az Egyesült Államok egyre inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat hazai földön létrehozni, egyben próbálja megakadályozni Pekinget, hogy hozzáférjen a legmodernebb technológiákhoz. Japán eddig nem csatlakozott a Kínát sújtó amerikai korlátozásokhoz, aminek fontosságáról  Biden várhatóan igyekszik majd meggyőzni Kisidát, valamint elmélyítené a fejlett – az 5 nanométeres vagy annál vékonyabb – csipek fejlesztése terén folytatott együttműködést.

Az Egyesült Államokkal megvitatjuk a szövetségünk elmélyítését

– előlegezte meg a látogatás kapcsán a japán politikus. Elemzők szerint Kisida így akarja megmutatni Washingtonnak, hogy a szigetország pacifista politikája lezárult. A körút egyben felkészülés a májusi G7-csúcsra, amelynek a házigazdája a távol-keleti ország lesz. Kisida abban is reménykedik, hogy a májusi G7-csúcs megrendezése növelné támogatottságát, mivel kormányának népszerűsége a megélhetési költségek emelkedése és pártjának egy szektával (Egyesítő Egyház) való kapcsolata miatt rohamosan romlik.

A miniszterelnök sikeres külpolitikával ellensúlyozná a belpolitikai nehézségeket. Olaszországban és az Egyesült Királyságban is tárgyal még a héten, s a japán sajtó szerint egy olyan megállapodást fog tető alá hozni Londonnal, ami megkönnyítené a két ország hadserege közötti együttműködést. 

Kína ismét hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba

A tajvani védelmi minisztérium tájékoztatása szerint helyi idő szerint hétfő reggel 6 óráig eltelt 24 órában a kínai haderő 57 harci repülőgépet és négy hadihajót indított a sziget felé, közülük 28 repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát. Kína legutóbb év végén tartott erődemonstrációt a térségben: december 25-én rekordszámú, 71 repülőgépet és hét hajót küldött a sziget térségébe.