Az Eurostat végleges adatai alapján decemberben az előzetes adattal megegyezően, 9,2 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben, tovább mérséklődve az októberben 10,6 százalékon elért rekordról.

Novemberhez képest 0,4 százalékkal, 2020 augusztusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak decemberben az euróövezetben a novemberi 0,1-es havi visszaesés után. A piac 0,3 százalékos havi árcsökkenést várt decemberre. A decemberi euróövezeti inflációhoz az energiaárak 2,79, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 2,88 százalékponttal járultak hozzá. 

Az energiaárak éves szinten 25,5 százalékkal emelkedtek az euróövezetben decemberben, viszont 6,6 százalékkal csökkentek a novemberihez képest.

Novemberben 34,9 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése.

Az EU-ban 10,4 százalékos volt a decemberi a novemberi 11,1 után, szemben az egy évvel korábbi 5,3-del. A legalacsonyabb inflációt Spanyolországban regisztrálták decemberben, 5,5 százalékosat, ez Luxembourgban 6,2, Franciaországban 6,7 százalékos volt. A legmagasabb pénzromlás decemberben az EU-ban Magyarországon volt, 25,0 százalékos. Lettországban 20,7, Litvániában 20,0 százalékos inflációt regisztráltak.

Novemberhez képest decemberben az unió 22 tagállamában csökkent az infláció, kettőben nem változott és háromban emelkedett.

Megint a gazdasági hangulat javulásáról számolt be az Európai Bizottság

Az euróövezeten kívül pesszimistábbak a foglalkoztatási várakozások.