Az Európai Bizottság egy felmérés alapján havonta teszi közzé a gazdaságihangulat-indexét (ESI), és a pénteken közöltek szerint a nyár óta nem volt olyan pozitív az adat az Európai Unióban és az euróövezetben sem, mint decemberben. 

Exhausted,Factory,Worker,Smoking
Fotó: Shutterstock

Hurráhangulatról a háborús-szankciós-inflációs év végén természetesen nem lehet beszélni, az indexek maradtak a negatív zónában, és közel az októberben mért kétéves mélyponthoz, de legalább emelkedtek a novemberi szinthez képest, az unió egészében 92,7 pontról 94,2-re, az eurózónában 93,7-ről 95,8 pontra.

A foglalkoztatási várakozásokat jelző alindex az euróövezetben változatlanul 107,3 pont, és bár az unió egészében 0,4 ponttal romlott, 105,9-re, ezek a számok jóval a hosszú távú átlag felett vannak – emelte ki a bizottság közleménye. Romlást ebben a tekintetben a szolgáltatási szektorban mértek, miközben az építőipar optimistábbá vált.

Az unióban főképp a kiskereskedelmi és a szolgáltatási szektorban és a fogyasztók közt javult a hangulat. A nagy uniós gazdaságok közül kiemelkedő az index a németeknél, a spanyoloknál, a hollandoknál, olaszoknál és a lengyeleknél, a francia szám azonban megint csökkent, 1,3 ponttal.

Február óta először javult az ipari hangulat, fél százalékponttal. A megkérdezett menedzserek optimisták voltak a termelés szintjét illetően, bár valamelyest romlott a megítélésük a rendelési könyvekkel és a késztermékkészletekkel kapcsolatban. Erőteljesen, 2,6 százalékponttal javult a bizalom a szolgáltatási szektor jövőjében, és 1,4 ponttal nőtt a fogyasztói bizalom indexe.

Az eladási és a fogyasztói árakat illetően minden szektorban csökkentek a várakozások.

Nyeklett a forint: lassult az európai drágulás, de ez azért még durva infláció

Közölték az euróövezet várva várt adatait, és amint a korábbi tagállami számokból sejthető volt, nagyot mérséklődött az decemberben. Az euró hezitál, ha megindul valamelyik irányba, az nyomást helyezhet a forint árfolyamára is – sőt némi gyengülés máris látszik.

A magyar hangulatindex 89,8 pontra javult decemberben a novemberi 85,7 pontról – írta az MTI. A feldolgozóipar alindexe mínusz 9,9 pontról mínusz 3,8 pontra javult, a szolgáltatásoké azonban mínusz 21,3-ről mínusz 24,1-re romlott. A kiskereskedelemé mínusz 15,1-ről mínusz 14,7 pontra, az építőiparé mínusz 15,2-ről mínusz 14,9-re, a fogyasztási bizalmi mutató mínusz 47,4-ről mínusz 45,9 pontra javított. A foglalkoztatási várakozások indexe is javult, 100,4 pontról 104,2 pontra.

Alig hisznek a szemüknek az elemzők – senki nem számított ilyen adatra

Elmondták az elemzők, mi várható a boltokban, senki nem számított ilyen kedvezőtlen adatra.