Litvánia megadóztathatja az országban működő bankok extraprofitját, ha tovább nő a szektor nyeresége az idén – közölte hétfőn az ország jegybankja, valamint a kormány pénzügyminisztere.

Vilnius Night Street Scene Architecture Snowy City view cityscape
Vilnius Cityscape Skyline Lithuania Eastern Europe. Shot from the bell tower in the center of Vilnius
Fotó: Craig Hastings

Gediminas Simkus jegybankelnök hozzátette:

ez egy kritikus helyzet, olyan magas kamatkörnyezetbe kerültünk, ezért extraprofitot a pénzintézetek extraprofitot termelhetnek. 

Ha pedig ez így folytatódik, akkor helyénvaló, hogy megvizsgáljuk, miként tudjuk fiskális politikával újraelosztani az ebből származó többletnyereséget.

A balti országban két svéd tulajdonú bankcsoporthoz tartozik a pénzügyi szféra több mint fele. 

Közülük a Swedbank nyeresége 64 százalékkal, 148 millió euróra, a SEB csoporté pedig 49 százalékkal 172 millióra nőtt tavaly.

Januárban a litván parlament már megszavazott egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulást, amelyet az energiaszektorra vetettek ki. A kőolaj, a földgáz és a szén kitermelésével, illetve a nyersolaj finomításával foglalkozó vállalatoknak ettől az évtől 

az utóbbi 4 évben elért adóköteles nyereségük 120 százalékát meghaladó profitjuk 33 százalékát kell befizetniük az államkasszába.

Némileg eltérő szabályok vonatkoznak a villamosenergia-termelőkre, amelyeknek az állami energiaszabályozási tanács által ajánlott árplafon feletti áron való értékesítéssel elért többletbevétel 90 százalékát kell becsengetniük a kincstárba.    

Felháborodást okozott a Shell rekordszintű nyeresége – emelnék az extraprofitadót

A rekordnyereség közzététele után az extraprofitadó emelését követelik a brit kormánytól.