A három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztere szombaton felszólította Németországot, hogy már mostantól szállítson Leopard nehézharckocsikat Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz agressziót. Erről Edgars Rinkevics, a lett diplomácia irányítója számolt be a Twitter közösségi oldalon.

Leopard,2,Armored,Tank,In,Terrain
Fotó: Shutterstock

Azt írta, hogy „mi, a lett, az észt és a litván külügyminiszter, arra kérjük Németországot, hogy azonnali hatállyal biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának”. Hozzátette, hogy „erre azért van szükség, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsük Ukrajnát, és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában”. Hangsúlyozta egyben: „Németországnak mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben.”

A németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségesei pénteken jelentős új fegyverszállításokat jelentettek be az országnak. A nehézharckocsik szállításáról azonban nem sikerült megállapodniuk. A hírt csalódottan vette tudomásul Kijev, amely sürgette a harckocsik küldését.

A tanácskozást vezető Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

Németország egyelőre nem küld Leopard 2 tankokat Ukrajnának

Németország még mindig Ukrajna egyik legnagyobb támogatója az Oroszország ellen vívott háborúban, de ennek ellenére nem fog Leopard 2 harckocsikat Kijev rendelkezésére bocsátani. A német gyártmányú tankokat kizárólag akkor küldheti bárki Ukrajnába, ha arra Németország rábólint, viszont Berlin még halogatja a döntést. Lengyelország már felvetette, hogy a német jóváhagyástól függetlenül útnak indítja saját Leopard 2-es tankjait Ukrajnába. A németek azt is mondták, akkor egyeznek bele tankjaik ukrán frontra küldésében, ha az USA is odaküldi saját legfejlettebb tankjait. Ez utóbbira azonban a Biden-adminisztráció sem hajlandó.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg – tette hozzá a Pentagon vezetője. Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-esek állományát, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.