Olcsóbb lett a búza a piacon, és vele párhuzamosan a liszt ára is csökkenésnek indult, a hazai malmok azonban még 2022 nyarán, drágán megvásárolt lisztből őrölnek – írta meg a Növekedés.hu.

A portál Lakatos Zoltánt, a Gabonaszövetség Gabonafeldolgozók Tagozatának elnökét, a Hajdú Gabona elnök-vezérigazgatóját szólaltatta meg, aki kiemelte, hogy nehéz fél év elé néz a magyar malomipar, de már látni lehet a fényt is az alagút végén. A szakember szerint hiába csökkent a búza világpiaci ára, a malomipari szereplők többsége a még korábban, jóval magasabb áron beszerzett alapanyagot őröli.

Lakatos prognózisa szerint a második fél év enyhülést hozhat, hiszen, miután megjelenik az újbúza a piacon, és bevásárolnak belőle a malmok, újra stabilizálódhat a piac.

Az új gabonából – mivel a magas kamatkörnyezet miatt megemelkedtek a betárolás költségei – a malmok várhatóan csak egy-két hónapnyi mennyiséget fognak készletezni, ami kevésbé kiszámíthatóvá teszi a piacot

– tette hozzá a szakember.

Nyögvenyelős lesz a malmok lisztárcsökkentése

Bár a liszt árán a búzakészleteik bekerülési ára és a költségnövekedéseik alapján a malmoknak emelniük kellene, most mégis némi árcsökkentés következik, amit az által lenyomott búzaárak kényszerítenek ki. Az ukrán termény megjelenése hosszabb távon is átrendezheti a gabonapiacot.