A globális gazdaság legnagyobb gondja jelenleg az a legfontosabb ennek letörése – mondta el a Növekedés.hu-nak adott interjújában a Corvinus Egyetem rektora. Takáts Előd szerint ehhez magas kamatokra van szükség, bár azt elismeri, hogy ez nem veszélytelen megoldás.

Elmondta, hogy jelenleg 

egy teljes generációnyi bankár, vállalatvezető és pénzügyminiszter tevékenykedik a világon, akik még sosem találkoztak ilyen magas inflációs környezettel.

A Corvinus Egyetem szervezett egy nemzetközi közgazdász-konferenciát, ahol a világ legjobb közgazdászai beszéltek a jelenlegi világgazdasági helyzetről. A szakemberek elmondták, hogy a globális gazdaságra leselkedő legnagyobb veszély az infláció, és minden államnak összefogva kell ez ellen küzdenie – írta a Növekedés.hu.

A közgazdászok arról beszéltek, hogy kamatemelésekkel szükséges visszaszorítani a fogyasztói árak emelkedési ütemét, de ennek három mellékhatásával tisztában kell lenni:

  • a kamatemelés lassítja a gazdasági növekedést,
  • recesszióhoz vezethet,
  • nagymértékben károsíthatja a költségvetést.

Orbán Viktor az inflációról: a munkát elvégeztük, már a kereskedők versenyeznek, hogy ki tud olcsó terméket ajánlani

A világháború veszélye nem irodalmi túlzás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint a háború egyre véresebb és brutálisabb, az áldozatok száma mindkét oldalon meghaladja a százezret, ennek ellenére az európai vezetők körében a béke pártja mellé állók száma nem nő, ugyanakkor az európai emberek elindultak a béke irányába. Beszélt arról is, hogy az infláció elleni küzdelemben a munkát elvégezték, ennek köszönhetően a megjelentek az első fecskék, emiatt a kereskedők egymással versenyeznek, hogy ki tud olcsóbb terméket ajánlani.