Magyar gazdaság

Orbán Viktor az inflációról: a munkát elvégeztük, már a kereskedők versenyeznek, hogy ki tud olcsó terméket ajánlani

A világháború veszélye nem irodalmi túlzás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint a háború egyre véresebb és brutálisabb, az áldozatok száma mindkét oldalon meghaladja a százezret, ennek ellenére az európai vezetők körében a béke pártja mellé állók száma nem nő, ugyanakkor az európai emberek elindultak a béke irányába. Beszélt arról is, hogy az infláció elleni küzdelemben a munkát elvégezték, ennek köszönhetően a megjelentek az első fecskék, emiatt a kereskedők egymással versenyeznek, hogy ki tud olcsóbb terméket ajánlani.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában élőben adott interjút.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

 

08:00

Nyakon kell ragadni az inflációt, megjelentek az első fecskék

A magyar kormány célja, hogy az év végén az infláció egy számjegyű legyen, emlékeztetett Orbán Viktor, aki szerint az inflációt nyakon kell ragadni és le kell törni.

A miniszterelnök szerint a munkát elvégezték, az első fecskék megjelentek, most már a kereskedők versenyeznek egymással, hogy ki tud olcsó terméket ajánlani. 

Jelezte, hogy a háttérben a fogyasztóvédelem hatalmas munkát végez, ami meg is fogja hozni az eredményt a következő időszakban. Az árstopokról azt mondta, hogy zavarokat okoznak az ellátásban, szerinte nincs olyan árstop, ami nem hordozna mellékhatásokat, ezért az a jó, ha ezek eltűnnek,

de amíg az infláció nagyon magas, addig ezt nem tudjuk megtenni

- tette hozzá. Ahogy jön le az infláció, úgy fogják kivezetni őket, hogy ez mikor fog megtörténni, az egy komoly munka szerinte, ezen dolgozik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

07:56

Évekkel később lehet megismerni a szankciók hatását

Ellentmondó hírek vannak a kormányfő szerint az orosz gazdaságról, szerinte eleve kétségesek azok az adatok, amelyek onnan érkeznek, pláne most háború alatt, amikor nem várható el, hogy igazat mondjanak. Emlékeztetett arra, hogy Irán példája is azt mutatja, hogy évekkel később lehet megítélni a szankciók hatását.

Hangsúlyozta, nem várható el a háború felektől a külvilág hiteles tájékoztatása.

Ugyanakkor amiből ki tud indulni ezúttal, hogy a szankciókat nem most vezették be, 2015-ben számos élelmiszert exportáltunk Oroszországba, majd a szankciók után kiépítették három év alatt a saját egészségügyi rendszerét. Szerinte Oroszország alkalmazkodóképességét alábecsülni végzetes hiába. 

07:52

Az unió értelme kérdőjeleződik meg, a békét és a jólétet feladta

Az orosz támadás óta a munkám nagy részét az köti le, hogy kövessem a tényleges háború eseményeket és próbáljam megérteni, hogy a tagtársak gondolkodása hogy alakul, mondta a kormányfő, aki szerint az amerikaiak pontosan tudták, hogy mit csinálnak, ennek ellenére bátran,  büszkék, a saját érdekeiket felmérve álltak bele ebbe a háborúba.

A németek ki akartak maradni, ki akartak ebből szállni

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy számos ország nem akart ott lenni, ahol most van, ugyanis látták, hogy egész Európát veszélybe fogják sodorni. A kormányfő szerint ma a háborúpárti intézményrendszerré változott, miközben az emberek jólétet várnak az EU-tól, ám a szankciók tönkretették a gazdaságot.

az európai értelme megkérdőjeleződik, a két célt, amiért tartjuk, a békét és a jólélet feladta

-mondta a kormányfő.

07:47

Háborúpárti a magyar ellenzék

A kormányfő szerint a magyar ellenzék háborúpárti, hozzátéve, hogy felkínálták a lehetőséget nekik, hogy átjöjjenek a békepárti pozícióba, 

nem láttam a jeleit ennek a vitában, meglátjuk hogy szavaznak mag

- mondta a mai parlamenti szavazásról.

07:46

Bele akarnak minket préselni ebbe a háborúba

Bele akarnak minket préselni ebbe a háborúba, mondta a miniszterelnök, aki szerint ebben a kérdésben a parlamentre fontos szerep hárul, nagy n jelentősége abban, hogy a magyar parlament kitart a béke álláspontja mellett és tűzszünetet követel.

Nem a béketárgyalásokról kell beszélni, hanem a tűzszünetről, ha van tűzszsünet, van idő arra, hogy kigondolják a béketárgyalások menetét

- szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy a magyar külpolitika is ezt célozza, arra kell egyre többet érvet szállítaniuk, hogy belássák a háborúban lévő felek, hogy tűzszünet kell.

07:43

Nem irodalmi túlzás a világháború veszélye

A miniszterelnök szerint a világháború veszélye nem irodalmi túlzás, szerinte első hallásra túlzónak tűnő mondat, de ahol ő dolgozik ez reális veszély. 

A magyar lőszerbeszerzésről azt mondta, minket nem Ukrajna érdekel elsősorban, hanem a magyar hadsereg olcsóbb és gyorsabb ellátása.

Hangsúlyozta, van jelentősége annak, hogy a többi kontinensen mit gondolnak erről a háborúról, mindenki érzi, hogy ez a világháborúvá terebélyesedhet.

A mi idegrendszerünket irritálja legjobban ez a háború, de a többiek sem nyugodtak 

- mondta, hozzátéve, hogy a nyugatiak azt gondolják, hogy ez a morálisan helyes magatartás, de a világ többi része nem így gondolja, például azért, mert az éhezés kockázata nő az ukrán gabonaexport leállása miatt. Hangsúlyozta, erkölcsi alapon a béke mellett kell kiállni, hazánk ezen az alapon áll, a világban többségben vagyunk ezzel az állásponttal.

07:38

Az európai emberek elindultak a béke irányába

Volt egy uniós csúcstalálkozó, ahol ott voltak az európai állam és kormányfők, az nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányfő szerint az áldozatok száma mindkét oldalon jóval százezer fölött van, ennek ellenére a háború mellől a béke pártja mellé állók száma nem nő. 

Az európai emberek elindultak a béke irányába  

- mondta a miniszterelnök, ahogy nő a fájdalom és a veszteség, úgy fordulnak a béketárgyalások irányába, ez a folyamat megkezdődött, a vezetőket ez még nem érte el. Jelezte, hogy közel vagyunk ahhoz, hogy legitimmé váljon a beszélgetésekben, hogy

 valamilyen békefenntartó csapatokat küldjenek a tagállamok, közel vagyunk ehhez a határhoz.

 

 

 

Orbán Viktor kossuth rádió Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek