A héten 11 vármegyében és 215 településen, csaknem 70 ezer hektárnyi területen irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – tájékoztatott hétfőn az OKF. 

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyésző hely alakult ki az országban, és a felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása is

– közölték. Ebben a helyzetben leginkább a folyók és a tavak mentén számíthatunk a szúnyogokra, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra – tették hozzá.

Mint írták: a héten a Balaton és a Velencei-tó nádassal fedett, mocsaras területeire légi módszerrel, folyadék formájában juttatják ki az irtószert.

A folyók mentén létrejött ártéri tenyészőhelyeket a levegőből szilárd készítménnyel kezelik, amely képes áthatolni a fák lombozatán. 

Ugyanakkor számos térségben kezdik meg a héten a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. Ezt a települések lakott területén az esti, éjszakai órákban, platós gépjárműre rögzített berendezéssel hajtják végre. 

Az alkalmazott szer nem veszélyes sem az emberre, sem a háziállatokra.

A következő napokban a Szigetközben, a Balatonnál, a Velencei-tónál, a Tisza-tó környékén, továbbá Csongrád-Csanád és Békés vármegye számos településén találkozhatnak az emberek a szúnyoggyérítést végző gépekkel és szakemberekkel – áll a közleményben.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért azzal, hogy rendszeresen kiüríti a ház körül található, vízzel teli kerti játékokat, hordókat, itatókat.