A fogyasztói árak éves növekedési üteme Spanyolországban 22 havi mélypontra, 3,2 százalékra lassult májusban az előző havi 4,1 százalékról – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden közzétett végleges adataiból.

Utoljára 2021 júliusában volt ennél alacsonyabb az éves árindex, 2,9 százalék. 

Az mérséklődése mögött elsősorban az üzemanyagárak csökkenése és az élelmiszerárak lassuló áremelkedése áll. 

A közlekedés árai 3,7 százalékkal csökkentek az előző havi 3,9 százalékos emelkedés után, a lakás- és rezsiköltségek 10,5 százalékkal estek az előző havi 10,8 százalékos csökkenés után, a villamos energia, a gáz és egyéb üzemanyagok ára 26,7 százalékkal csökkent az előző havi 27,3 százalékos esés után. 

Emellett az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára lassuló ütemben, 12 százalékkal emelkedett az áprilisi 12,9 százalék után, miközben a szállodák, kávézók és éttermek, valamint a lakberendezési és háztartási felszerelések árnövekedése is mérséklődött májusban.

A magas élelmiszerárak erősen megterhelik a spanyol háztartásokat. A spanyol kormány december végén jelentette be, hogy egyebek mellett egyes alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes eltörlésével próbálja meg enyhíteni az infláció okozta terheket 2023 első felében Spanyolországban.