A héten tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés – közölte hétfőn a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A tájékoztatás szerint a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket. A szúnyogok elleni védekezés érinti Csorna környékét, Tatát, Baranya, Tolna és Zala vármegye több települését, továbbá Szolnok térségét is.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Felidézték, hogy az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel való gyérítése mellett az ország jó néhány területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt. A településeken belül földi permetezéssel védekeznek a már kifejlett szúnyogok ellen. A legtöbb térségben úgynevezett ULV-eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként.

Kiemelték, hogy 

a technológia a közlekedést sem zavarja, mert a keletkező permetfelhő csak kismértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

Arra is kitértek, hogy több szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, és a rovarok főként az esős időszakok után szaporodnak el. A lakosság is sokat tehet a szúnyogok élőhelyeinek felszámolásáért, a ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható tájékoztató.