A lakosság segítségét kérik az inváziós csípőszúnyogok terjedésének megfigyeléséhez a kutatók. Az ökológiai kutatóközpont hétfői közleménye alapján a június elején lehullott nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt az inváziós csípőszúnyogok tömeges megjelenése várható.

Asian,Tiger,Mosquito,Or,Forest,Day,Mosquito,,Aedes,Albopictus,(stegomyia
tingrisszúnyog
A lakosság segítségét kérik a szúnyoginvázió elleni küzdelemben.
Fotó: Shutterstock

Emiatt arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben inváziós csípőszúnyoggal találkoznak, a fogás helyének és idejének megjelölése mellett küldjék el a példányt nekik (dr. Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2–4.), vagy küldjenek róla fényképet a [email protected] címre.

Kiemelték, hogy a MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikáció is segítséget jelenthet a lakosságnak.

Az inváziós csípőszúnyogok azért veszélyesek, mert több olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyogfajok nem. Az inváziós csípőszúnyogok aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat – írták.

Az inváziós csípőszúnyognak három alfaja van: az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog. Bővebb tájékoztató olvasható a kutatóközpont honlapján, a szunyogmonitor.hu-n.

Országos szúnyogirtási akció indul a héten

Tizenhat vármegye több mint 400 településén lesz kémiai gyérítés. A korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kedvezett a csípőszúnyogok fejlődésének.